De wereld is niet stuk te krijgen
Russische literatuur, ik ben er niet zo in thuis. Mijn ervaring stopt bij Lolita van Nabokov en het recent gelezen School voor zotten van Sasja Sokolov. Ik was toch bijzonder aangetrokken om iets van een huidige Russische schrijver te lezen en kwam bij het boek van Osipov uit.
Na mijn leeservaring met Sokolov wist ik dat ze niet makkelijk te lezen zijn die Russen. Er wordt veel van je als lezer verwacht. Ze geven subtiel en zintuiglijk de zinnen aan en je moet maar interpreteren, lezer.
Er hangt ook een speciale sfeer. Maar heb ik het dan wel juist voor, met mijn geringe kennis over de Russische literatuur ?
Wel de conclusie is zeker : ik ga mij ook toeleggen op de klassiekers evenals de huidige auteurs volgen.
Niet makkelijk maar in ieder geval aantrekkelijk, die Russische literatuur.
Dit boek van Osipov is bovendien een verhalenbundel. Ook geen evidente keuze.
Deze verhalen zijn een eerste bundeling in Nederlandse vertaling. Je krijgt een collage van de Russische provinciale samenleving. Subtiel kritisch, niet uitgesproken, over het regime door verhalen te vertellen van gewone Russen die steeds geconfronteerd worden met moeilijkheden. De personages lijken allen te berusten, de sfeer is somber. Opvallend, bijna ieder verhaal heeft verwijzingen naar CULTUUR : muziek, theater, citaten uit poëzie en toneel, verwijzingen naar literatuur. Cultuur als vlucht uit de dagdagelijkse problemen ?
In plaats van een voorwoord start het boek met een verhaal : De roep van een tamme vogel.
De metafoor van de vogels die gebruikt wordt. Er zijn tamme vogels en die komen onderweg ellende tegen. Ze botsen dan op wilde- en roofvogels. "Het leven is angstaanjagend" Er gebeuren dingen die aan je blijven kleven die je niet meer kwijtgeraakt. De sfeer van wantrouwen van "ik heb dat" en "ik kan dat van jou krijgen". "Iedereen is van mekaar afhankelijk". Iedereen weet hier alles over de andere.
Na de meegemaakte ellende komt er een nieuwe dag en er zijn terug tamme vogels en wilde vogels van alle soorten. De wereld is niet stuk te krijgen. Het begint weer opnieuw.