Verbijsterend
Anomalie - Hervé le Tellier
Een vliegtuig uit Parijs arriveert in New York nadat het vlak voor de landing terechtgekomen was in een monsterstorm. De passagiers gaan hiermee elk op hun eigen wijze om en vervolgen hun leven. Maar drie maanden later landt exact hetzelfde toestel opnieuw in New York, dezelfde vlucht met dezelfde bemanning en dezelfde de passagiers. Wat is hier aan de hand? Is dit SF? Een thriller? Is dit natuurkundig te verklaren? Dit gegeven zorgde ervoor dat ik het boek onmiddellijk kocht, hoewel de schrijver mij totaal onbekend was. Dat is overigens ook te verklaren uit het feit dat Anomalie zijn eerste boek is dat in het Nederlands vertaald is.
Het boek is opgebouwd uit drie delen. Na een wervelende introductie van de personages volgt in het tweede gedeelte het onderzoek naar de anomalie - het onverklaarbare feit van de twee identieke vliegtuigen en personages. Vertegenwoordigers van alle vormen van wetenschap en religie komen bij elkaar om een verklaring te vinden. In deel drie worden de passagiers met zichzelf geconfronteerd. Letterlijk. Het zijn er best veel, de pers. onages die een rol hebben in dit boek, qua persoonlijkheid en achtergrond verschillen ze enorm van elkaar. Maar Le Tellier werkt ze mooi uit en daardoor blijven ze redelijk goed herkenbaar.
"Waar vind je (…) zelfs maar het kleinste zinnetje, ambigue soera of onbegrijpelijk vers dat voorspelt of rechtvaardigt dat er uit het niets een vliegtuig opduikt dat volledig identiek is aaneen ander toestel dat drie maanden eerder is geland?"
De prettige, vloeiende schrijfstijl en de goede opbouw zorgen ervoor dat ik voortdurend betrokken blijf en nieuwsgierig word naar het verdere . De auteur heeft ook aandacht voor wat het doet in de maatschappij als naar buiten gebracht is wat er is gebeurd. Complottheorieën, moordaanslagen, alles komt langs.
Het slot met de onverwachte wending laat me lamgeslagen achter.
'Anomalie' is het meest verbijsterende boek dat ik ooit gelezen heb. Beslist uniek. Het behandelt in feite fundamentele vragen over het bestaan. Duizelingwekkend.