Tergend spannend verhaal

Eva Krap Eva Krap
12 mrt 2020

Elke lezer kent het: er zijn boeken die nog uit moeten komen, maar waar je maanden van tevoren al verlangend op wacht. Één van deze boeken van dit jaar is voor mij Gebroken adem van Latoya Morris.
Ten eerste heb ik een zwak voor Ierland, grenzend aan een lichte obsessie. Maar ik ben ook een zeer groot fan van young adult én mystieke verhalen. Toen ik hoorde dat Latoya deze ingrediënten samengevoegd heeft en het boek ook nog eens gaat over een mythe die een levensgevaarlijke werkelijkheid wordt, was ik per direct verkocht. In haar eerdere werk heeft Latoya namelijk voor mij al bewezen dat zij ontzettend goed kan schrijven, met haar heerlijke schrijfstijl, pakkende verhalen en plots waarin zij meedogenloos kan zijn. Het maakte dat ik bijna stond te trappelen (van ongeduld).
Afgelopen week kwam aan dit wachten eindelijk een einde, ik begon met lezen... en kon niet meer stoppen.

In Gebroken adem neemt Latoya je mee op reis naar het idyllische én mystieke Ierland. Patrick en zijn zus, Judith, gaan samen met hun ouders op bezoek bij hun tante, Amber, die aan de zee een prachtig hotel runt. In eerste instantie heeft Patrick er alles behalve zin in, hij heeft de nodige problemen met de liefde en andere persoonlijke zaken en ergens voelt hij zich met zijn negentien jaar te oud om nog met het gezin op reis te gaan. Tot op een dag een prachtige vrouw in het hotel verschijnt. Morgayne steelt onmiddellijk zijn hart, maar zij lijkt hem niet te zien staan en is zelf omgeven door een aantal mysteries. Als er dan ook nog eens vreemde dingen voorvallen op het eiland en Morgayne daar een rol in lijkt te spelen, is Patrick hopeloos verloren in haar wereld met alle gevolgen van dien.

Wat volgt is een tergend spannend verhaal waarin een oude mythe volledig tot leven komt. Afgezet tegen de perfecte omgeving, zie je het geheel als een film voor je. Je proeft de zilte zee, voelt de regen op je huid en je ziet de prachtige setting moeiteloos aan je voorbijtrekken. De auteur is er dan ook in geslaagd om een levendig verhaal neer te zetten waarin fantasy volledig realistisch aanvoelt.
Maar er is nog veel meer waar ik razend enthousiast over ben.
Latoya heeft niet alleen haar personages bijzonder goed op elkaar afgestemd, ze weet ook per direct een beklemmende sfeer op te roepen waardoor de spanningsboog constant strakgespannen blijft. De personages hebben weliswaar te maken met de gebeurtenissen op het eiland, maar zij hebben tevens hun persoonlijke problemen die zich weten te verweven in het verhaal zonder dat het te veel wordt. Integendeel juist, deze issues completeren het geheel en vullen aan, waardoor Gebroken adem alleen maar nog beter in elkaar zit en het de lezer zonder genade meesleurt.

Waar ik altijd extra intens van geniet, is als je de ziel van de auteur in een boek terug ziet. Je kan voelen dat Latoya zich geheel gegeven heeft voor dit verhaal en dat haar binding ermee groot is. Zij deed de inspiratie op tijdens haar eigen reis in Ierland. De plek waar zij verbleef vormt de setting waar het verhaal zich afspeelt. Wellicht dat het daardoor allemaal nog echter overkomt en het bijna filmisch geschreven is.
Wat de reden ook is, het is een aspect dat voelbaar en tastbaar is.

Gebroken adem heeft mij, mede om deze redenen, beslist niet teleurgesteld. Het is Latoya op haar best! Het was daarom het wachten meer dan waard, met een perfect eindresultaat.
En even tussen jou en mij: alleen al de cover is prachtig! Maar de binnenkant is nog veel mooier ;-).

Meer recensies van Eva Krap