wow, Wow, WOW!

Frank Peters 08 december 2023
Fantasy is een moeilijk genre. Ik ben altijd wat terughoudend om aan een nieuwe reeks te beginnen. Is het de zoveelste Game of Thrones kloon? Lijkt het niet te veel op Lord of the Rings? Struikel je niet over de draken, tovenaars en trollen?

Ik had al wel van Brandon Sanderson gehoord, en zijn boeken staan bekend als toppers in het genre. Maar op de een of andere manier was ik er nog niet aan toegekomen. Nu heb ik ‘Het Laatste Rijk’ gelezen, het eerste deel uit de Nevelmensen saga, en ik moet zeggen: wow WoW WOW!

Voor goede fantasy moet je het vermogen hebben om een geloofwaardige setting te creëren, en dat lukt niet veel schrijvers naar mijn idee. Sanderson gebruikt hiervoor een magische wereld op basis van het gebruik van verschillende metalen. Volstrekt origineel en perfect uitgewerkt. Daarnaast draait het boek om vriendschap en vertrouwen, een universeel ‘mensen’ boek dus.

Het is wat vreemd dat de boeken van Sanderson in Nederland nooit zo zijn aangeslagen, alhoewel hij in elke internationale toplijst voorkomt. Misschien omdat ze nogal lijvig zijn? Of omdat ze nog niet verfilmd zijn? Ze doorstaan ruimschoots de vergelijking met andere toppers in het genre, en ook als je de Harry Potter serie waardeert, kun je van dit boek genieten. Met die serie zag ik nog wel wat overeenkomsten. Dat is niet zo vreemd als je weet dat Sanderson op het idee kwam voor deze saga door zich af te vragen: wat als Voldemort nu eens niet was verslagen en heerser over de wereld was geworden?

Sanderson schrijft enorm beeldend en ongelofelijk vlot. Hoewel het boek een beste pil is, las ik het binnen no-time uit. Sanderson neemt de ruimte voor vele karakterontwikkelingen, maar doseert dat zo behendig dat je niet overvoerd wordt met details. Karakters waar je van gaat houden. Het wordt grotendeels vanuit twee perspectieven geschreven (een ’hij’ en een ‘zij’). Er zijn talloze onverwachte wendingen, en ik bleef tot het einde toe geboeid. Mooi einde met genoeg open eindjes, waardoor je eigenlijk gelijk aan het volgende deel wilt beginnen.
Kun je fantasy waarderen? Zet deze dan hoog op je lijstje, veel beter wordt het niet!

"Ik heb een boodschap voor je van een vriend van ons,’ zei ze rustig. ‘Hij wil je laten weten dat hij niet dood is. Hij kan onmogelijk gedood worden. Hij heet hoop."

Meer recensies van Frank Peters