Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Meeslepende thriller met heel veel pit en zonder dipjes

Guy Doms 15 augustus 2018 Hebban Recensent
“Identiteit is geen vaststaand gegeven maar afhankelijk van het moment en de omstandigheden. Het leek me interessant om dat onderwerp uit te werken in een thriller. Ik husselde wat elementen uit mijn Amerikaanse avontuur door elkaar, voegde er wat fantasie en nare omstandigheden aan toe en de mannelijke hoofdpersoon uit mijn boek Pretty Boy was geboren.”


Het waarom en hoe van haar vijfde en tevens nieuwste thriller lees je hier in deze column op Hebban.

De Nederlandse Ingrid Oonincx (1968) is niet echt een veelschrijver, zeker niet als het over haar boeken gaat. Niet kwantiteit maar kwaliteit staat bij haar heel hoog in het vaandel. Twee verhaallijnen die zeker qua afstand en tijdstip een heel eind uit elkaar liggen. De een ontvouwt zich in 2017 ergens in het dorp Doodeind (Noord-Brabant), de ander gaat van start vanaf 1994 in een opvallende setting: het plaatsje Truth or Consequences (in de Amerikaanse staat New Mexico; het bestaat echt wel!).

Het gezin van Hannah en Jack woont in een klein dorp in Noord-Brabant. Hun vrienden zijn Laura en Jeff met hun zoontje Tommie. Max – zoon van Hannah en Jack – en Tommie zijn autisten die samen naar een school gaan voor speciaal onderwijs. De twee beste vrienden trekken vaak met elkaar op. Totdat Tommie plots spoorloos verdwijnt. Vanaf dan vertoont Jack een bizar gedrag; tevens zit hij te vaak aan de fles met alcohol. Ja, dan pas gaat er een luide alarmbel af bij Hannah. Truth or Consequences. Billy Jones wordt veroordeeld, nadat eerder door zijn schuld zijn verstandelijk gehandicapt broertje Bird om het leven kwam. Billy wordt voor ettelijke jaren opgesloten en groeit in de gevangenis uit tot de vertrouwensman van Juan, een beruchte drugsdealer. Slim als hij is, verklapt Billy heel wat over de misdadige praktijken van Juan aan de politie. De beloning volgt, zodat Jones aan een nieuw leven kan beginnen. Dit is erg tegen de zin van Juan…

“Op de radio speelde een toepasselijk liedje: ‘Hit the road Jack and don’t you come back no more.’ Het vliegtuig kwam los van de grond en Jack ontspande voor het eerst in jaren. Zijn nieuwe leven was begonnen.”

Wat hebben die twee rode draden met elkaar gemeen? Ingrid Oonincx heeft dit spannende boek weer heel minutieus voorbereid en uitgewerkt. Plotten kan ze als de beste, schrijven ook. Knap hoe de auteur haar taal aanpast aan haar karakters en aan de uiteenlopende settings. Ook nu weer hanteert het Moordwijf (Oonincx is lid van het auteurscollectief Moordwijven) een doelgerichte woordkeuze. Haar directe en vlotte vertelwijze maakt het boek bijzonder aantrekkelijk om te verslinden. De vaart zit er stevig in, met dank aan de beknopte hoofdstukjes. Ook wisselt de schrijfster heel vaak van perspectief, een ideaal wapen tegen saaiheid.

De uiteindelijke ontknoping zorgt ervoor dat de lezer helemaal uit de lucht komt vallen. Kortom, dit is een bijzonder geloofwaardig verhaal met heel veel pit en zonder dipjes. Met Ingrid Oonincx als nieuwste aanwinst heeft De Crime Compagnie er een stevig ‘moordwijf’ bij. Pretty Boy is een meeslepende thriller, waarin de spanning en de psychologische lading de lezer constant intimideren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?