Sfeervol boek ondanks dat de verwachtingen niet zijn uitgekomen

Ingrid Do Ingrid Do
13 mrt 2020

Dit is het eerste boek van Jane Healey die voor haar korte verhalen al verschillende prijzen heeft gewonnen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt de collectie zoogdieren verplaatst van Londen naar Lockwood Manor om aan het oorlogsgeweld te ontkomen. Het landhuis wordt bewoond door de norse Lord Lockwood en zijn dochter Lucy, wiens moeder en oma enkele maanden daarvoor bij een auto ongeluk zijn omgekomen. De 30-jarige Hetty Cartwright krijgt de leiding over de verhuizing omdat haar mannelijke collega's in de oorlog moeten dienen. In het oude verlaten landhuis heeft de museumcollectie last van knaagdieren en insecten maar het ergste is dat er dieren verplaatst worden of zelfs verdwijnen.

Het boek heeft een prachtige kaft die ook aan de binnenkant van het boek doorloopt. Het verhaal wordt verteld door lange zinnen en bijzinnen die verhalend zijn en, ondanks de lengte, over het algemeen goed te lezen zijn.
“Het was net, dacht ik, stilstaand aan het einde van de lange galerij, of de dieren hier al een tijdje hadden staan wachten, verwaarloosd en aan hun lot overgelaten, in stilte wegkwijnend; alsof de oorlog buiten deze muren al jaren aan de gang was en zij, en de schaarse bewoners van Lockwood Manor, de enige overgeblevenen waren van de levende wereld waren. Ik kon een kleine huivering bij die gedachte niet onderdrukken.”

De sfeer en de inrichting van het landhuis en de opgezette dieren worden beeldend verteld. Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld vanuit Lucy (cursief gedrukt) en Hetty. Lucy en Hetty zijn ongeveer even oud, hebben veel tegenstellingen, maar ook veel gemeen en ontwikkelen een warme vriendschap.in het kille landhuis. Gezien de tekst op de achterflap was de verwachting dat het een roman zou zijn met spanning en suspense. Dat klopt voor ongeveer de eerste 100 bladzijdes, maar de spanning zakt daarna weg en wordt het een echte roman totdat er op het einde een verrassende wending is die helaas kort beschreven wordt; dit in tegenstelling tot de rest van het verhaal, . De verwachtingen van het boek zijn niet uitgekomen. Desalniettemin is het wel een verhalend en sfeervol boek. De waardering voor dit boek is 3,5 sterren.

Meer recensies van Ingrid Do