Een boek met een historische laag waarin sterke vrouwen de hoofdrol spelen
De Britse Gilly Macmillan heeft al acht thrillers op haar naam staan die op diverse bestsellerlijsten hebben gestaan en inmiddels in 25 talen zijn vertaald. Het verborgen verbond is ontsproten vanuit haar fascinatie voor geschiedenis, boeken en de overlevering van verhalen en geheimen. De sticker op het boek geeft aan dat het voor de lezers van Dan Brown is.
De proloog begint met de ontdekking van het ontzielde lichaam van Eleanor Bruton op een van de eilanden van de Schotse Hebriden. Rechercheur Clio Spicer doet onderzoek naar de dood van Bruton. Haar familie weet niet waarom ze acht maanden geleden is vertrokken. Evenmin weten ze dat ze in het bezit was van een rafelig antiek stukje borduurwerk. Het artefact is onderdeel van een middeleeuws boek en zou aanwijzingen kunnen bevatten over de vindplaats van het verdwenen manuscript.
Het lapje stof is iets waar al ruim een eeuw jacht op gemaakt wordt door twee vrouwenorganisaties. De Orde van Sint-Katherine (Cats) die vinden dat vrouwen in de schaduw van de man aan de touwtjes moeten trekken om controle uit te oefenen en de Gemeenschap van de Leeuweriken (Larks) die vinden dat de vrouwen openlijk machtsposities moeten bekleden.
Dr. Anya Brown heeft een baanbrekend onderzoek gedaan en gaat werken bij een exclusief wetenschappelijk instituut, maar ze weet niet dat ze oude teksten moet vertalen die de Larks belangrijk vinden. Haar pad kruist zich met dat van rechercheur Spicer en de strijd om de macht voor de vrouwen kan levensbedreigend zijn voor hen.
De cover toont een fleurige hemel met onnatuurlijke kleuren. Je ziet een oud stadje en een soort van rad; deze elementen komen in het boek terug. Het heeft niet de uitstraling van een thriller, maar past wel in de stijl van de boeken van Dan Brown en Jeroen Windmeijer.
Macmillan heeft een toegankelijke schrijfstijl en het boek leest gemakkelijk. Het verhaal is opgedeeld in genummerde hoofdstukken waarbij binnen de hoofdstukken vaak van personages wordt gewisseld. De wisseling is een beetje veel; zeker in het begin. Het zijn redelijk veel personages waarmee je te maken hebt en ze zijn allemaal vanuit de derde persoon beschreven. Behalve de verhaallijn van Anya; die is vanuit het ik-perspectief geschreven. Na afloop van het verhaal is het mij nog niet duidelijk wat daar de reden voor is. Het is niet ongebruikelijk dat één personage vanuit het ik-perspectief wordt beschreven. Meestal is dat de dader of nog een grote onbekende die een eigen hoofdstuk heeft of je gaat diep in de gevoelens van deze persoon en leert ze heel goed kennen, maar dat was hierbij niet het geval. Ik heb me het hele verhaal afgevraagd waarom het in de ik-persoon was, maar daar kon ik het antwoord niet op vinden. Voor veel mensen is dit waarschijnlijk geen probleem, maar ik vond het storend omdat het mijns inziens geen doel diende.
De ruwe natuur van de Schotse Hebriden, de stad Verona en andere plekken zijn mooi en beeldend beschreven en nemen je mee op reis. De personages zijn bijna allemaal vrouwen en over het algemeen ook sterke powervrouwen. Persoonlijk was ik niet bekend met het Voynich manuscript en dankzij Google weet ik daar nu ook meer van.
Het verhaal zelf kon me niet zo bekoren en ik kan er niet precies de vinger op leggen waarom. In het boek worden veel onderwerpen en situaties benoemd, maar die zijn voor mijn gevoel niet allemaal echt afgerond of voelen afgeraffeld. De hoofdpersoon Anya vind ik te goedgelovig en het gaat haar allemaal te gemakkelijk af. Ook miste ik een nawoord van de auteur waarin ze aangeeft waar ze haar inspiratie heeft gevonden en ontbreekt een bronvermelding van de besproken onderwerpen. Als laatste vind ik de Engelse titel, the burning library, beter bij het boek passen, omdat de Nederlandse titel niet de lading dekt.
Hoewel het boek mij niet helemaal heeft kunnen bekoren, zit de vaart wel goed in het verhaal. Het verborgen verbond is een spannend boek met een historische laag waarin sterke vrouwen de hoofdrol spelen. Ik waardeer het boek met 3 sterren.