Prachtige roman
'Als vlinders dansen' - Inge Sleegers ⭐⭐⭐⭐,5
Elaine zit in haar examenjaar en heeft een vriend Daan waar ze helemaal gek op is. Alles lijkt goed te gaan, echter heeft Elaine bijzondere dromen die net echt lijken. Zij droomt elke nacht over een meisje dat ook Elaine heet en dat sprekend op haar lijkt. Dat meisje lijkt in de negentiende eeuw te leven, ze woont in een groot kasteel en heeft zelfs bedienden. In deze dromen wordt dit meisje door haar moeder voorgesteld aan een oude graaf. De droom-Elaine heeft echter meer oog voor de zoon van de graaf, Cedric, die van haar leeftijd is. Ze heeft helaas totaal geen rechten en Elaine wordt tegen haar zin uitgehuwelijkt met de veel oudere graaf, wat heel gewoon was in die tijd onder mensen van adel. Cedric gaat steeds meer voor haar betekenen en ze worden verliefd. Uiteraard mag niemand mag hier achter komen.
Dan komt er op een dag een nieuwe leerling in de klas van Elaine. Ze kan haar ogen niet geloven als ze hem ziet, hij lijkt sprekend op de jongen uit haar dromen. Ze besluit dat dit niets anders kan zijn dan een bizar toeval, ondanks het feit dat ook zijn naam Cedric is.
De dromen voelen ondertussen steeds realistischer aan, als een herinnering. Ze maken veel indruk op Elaine. Langzamerhand raken tijdens het dromen de droom-Elaine en de Elaine uit het heden steeds meer met elkaar versmolten en op een gegeven moment is Elaine geen toeschouwer meer, maar voelt ze en ziet ze wat de andere Elaine ziet. De dromen over Cedric hebben zijn weerslag op haar echte leven. Elaine vindt het moeilijk om de gevoelens uit haar dromen uit te schakelen als ze haar klasgenoot Cedric ziet, ze houdt namelijk van Daan. De dromen worden steeds heviger, op een gegeven moment beginnen ze het dagelijkse leven van Elaine te beïnvloeden. Elaine krijgt het gevoel dat het geen dromen zijn, maar herinneringen.
De verhaallijnen tussen de dromen over het verleden en die van het heden lopen vloeiend in elkaar over. Het is steeds duidelijk over welk tijdsperiode je leest. Ik vond beide verhaallijnen erg sterk. De schrijfster weet goed over te brengen hoe anders de relaties in de negentiende eeuw waren, vergeleken met nu. Ik vond het erg interessant om over deze verschillen te lezen. Beide verhaallijnen hebben hun charme, maar die van de negentiende eeuw sprak mij door de inhoud net wat meer aan.
Inge Sleegers heeft een bijzonder aangename schrijfstijl. Ze weet je mee te trekken in deze mysterieuze feelgood met historische elementen. De liefde tussen droom-Elaine en Cedric is zo romantisch, het is een enorm leuk stel. Ik had medelijden dat het hen niet gegund was met elkaar te trouwen. Ook Daan en Elaine zijn een leuk stel, Elaine is gek op haar vriend. De dromen maken het Elaine echter niet gemakkelijk en ze worstelt met haar gevoelens.
'Als vlinders dansen' is een mooi verhaal over het hebben van keuzevrijheid en het kunnen leven van je eigen leven. Het is mysterieus, spannend, maar vooral romantisch. Het is gewoonweg een prachtig liefdesverhaal. Ik geef het dan ook graag 4,5 sterren.
Genre: feelgood
Uitgeverij: Books and Butterflies
ISBN: 9789464661460
Uitvoering: e-book
Pagina’s: 245
Verschijningsdatum: oktober 2022
Met dank aan uitgeverij Books and Butterflies voor het recensie-exemplaar.