4,5 sterren - spannend!
‘Dolers’ - Mark van Dijk
Schrijver Max Berkheij wordt 's nachts wakker van een geluid dat hij niet direct kan plaatsen. Hij hoort daarna de deurklink en vanaf het moment dat de deur open gaat, gaat alles ineens heel snel. Tot zijn grote schrik valt hun oudste dochter Charlotte zijn nog slapende vrouw aan en bijt haar zelfs. Het is alsof Charlotte in een monster is veranderd. In eerste instantie beseft Max niet wat er aan de hand is, maar als ook hij door de extreem sterke en agressieve Charlotte wordt aangevallen, die nog maar zeven jaar is, kan hij maar één verbijsterende conclusie trekken, zijn dochter is in een zombie veranderd. Als hij naar zijn vrouw kijkt, ziet hij dat alle hulp al te laat is. Hij weet zichzelf te redden en Charlotte op te sluiten. Max krijgt het niet over zijn hart haar te vermoorden, hoe agressief en bloeddorstig ze ook is. Hij heeft namelijk sterk het gevoel dat ze geen lege huls is zoals zombies die hij alleen uit films kent, hij meent een korte glimp van herkenning in haar ogen te hebben opgevangen. Snel kijkt Max hoe het met hun jongste dochter Maud is, maar met haar is gelukkig alles in orde.
Max gaat voorzichtig de volgende ochtend in de wijk op ontdekking uit en komt erachter dat er een zombiepandemie is uitgebroken. Er schijnt mogelijk een medicijn te bestaan en zet vanaf dat moment alles op alles om dit in handen te krijgen. Hij vindt zichzelf geen heldhaftige man, maar zijn dochters zijn alles voor hem. Samen met zijn jongste dochter onderneemt hij een gevaarlijk reis op zoek naar het medicijn. De maatschappij zoals wij die kennen valt al snel uiteen en de meeste mensen zijn niet meer te vertrouwen, het is ieder voor zich.
"Dolers" is een goed en spannend verhaal, een echte mustread voor liefhebbers van zombieverhalen of horror in het algemeen. Het is het eerste deel van een trilogie. Het verhaal begint met een spannende proloog die de toon zet voor de rest van het verhaal. Mark van Dijk weet de zombiepandemie overtuigend neer te zetten. Ik vond de manier waarop hij de zombies neergezet intrigerend en verfrissend. De schrijver heeft een eigen, originele draai aan hen gegeven. Het verhaal is meeslepend geschreven, de schrijver heeft oog voor detail. Daarnaast is het feit dat het verhaal zich in Katwijk en omgeving afspeelt een leuk gegeven. Door de prettige schrijfstijl vloog ik door het verhaal heen. Je moet af en toe stalen zenuwen hebben, er zitten enkele bloederige en lugubere stukken in, maar juist dit maakt het mede zo spannend.
Max Berkheij is een bijzonder personage. Hij is een zachtaardige en wat onzekere man die zielsveel van zijn dochters houdt en alles voor hen overheeft. Hij heeft er een handje van zichzelf steeds in benarde situaties te brengen. Gelukkig krijgt hij hulp van een jonge vrouw, Max heeft haar vindingrijkheid nodig om te kunnen overleven.
De schrijver maakt af en toe gebruik van droge humor, zodat er ook luchtige momenten zijn. Om een voorbeeld te geven: Max is een verzamelaar van boeken en als hij deze gebruikt om een deurklink klem te zetten en er vervolgens tegen aan schopt, mompelt hij zachtjes: "Sorry boeken". Ik schoot toen enorm in de lach. Ik ben zelf een boekliefhebber en verzamelaar en dit voelde als iets dat ik zelf ook had kunnen zeggen.
"Dolers" is geen voorspelbaar zombieverhaal. Niet alleen geeft de schrijver een eigen draai aan de zombies, ook het verhaal loopt anders dan ik verwachtte. Ik was aangenaam verrast door de wending die het neemt. Je wordt af en toe op het verkeerde been gezet. Dit zorgt ervoor dat de spanning hoog blijft, mijn hartslag ging dan ook regelmatig even omhoog. En dan die geweldige epiloog! Kom maar op met het volgende deel van de trilogie, ik kijk er naar uit!
Ik geef "Dolers" van Mark van Dijk graag 4,5 sterren.
Genre: thriller/horror
Uitgeverij: Nimisa Publishing House
ISBN: 9789492337771
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 280
Verschijningsdatum: oktober 2022
Met dank aan Mark van Dijk en uitgeverij Nimisa Publishing House voor het recensie-exemplaar.