Verhalen vol kerst, wensen en magie
"Wintermagie - De twaalf dagen van kerst" - Cassandra Sterling, Auteur Jen Minkman, Fenneke Zwaaneveld, Emmy van Ruijven, Vivian van Leeuwen, Lysander Mazee, Maresa Jacobse, Isolde Boers, Cathinca - Schrijver en Muzikant, Suzanne Peters, Marijke F. Jansen en Annette van Geloof
De bundel bevat de volgende verhalen:
Dag een: De eerste dans - Cassandra Sterling
Dag negen: Yulelicht - Cathinca van Sprundel
Dag tien: Kerstpakket - Suzanne Peters
Dag elf: Wintervorst - Marijke F. Jansen
Dag twaalf: Mag ik deze dans van jou - Annette van Geloof
Wat was dit een heerlijk verhalenbundel om te lezen! Je komt echt al helemaal in de kerststemming. "Wintermagie" is een boek om lekker bij weg te dromen, bijvoorbeeld met een grote mok warme chocolademelk. De verhalen zijn heel divers van aard. Zo zijn er romantische verhalen, maar ook spannende, mysterieuze en ontroerende. Ook zijn er verhalen die als een sprookje lezen: met elfjes, heksen en andere bijzondere wezens. Thema's als kerst, winter, samenzijn, wensen en uiteraard magie komen aan bod. Het was fascinerend om te lezen hoe de schrijvers deze thema's op een geheel eigen wijze hebben uitgewerkt.
Elke lezer zal zo zijn eigen favorieten hebben, het ene verhaal spreekt je nu eenmaal meer aan dan het andere. Op mij maakten de volgende twee de meeste indruk: “Sneeuwengel” van Vivian van Leeuwen en “Wintervorst” van Marijke F. Jansen.
“Sneeuwengel” - Felix koopt op een speciale kerstboomboerderij een kerstboom en ontmoet daar de verkoopster Merel die behoorlijk bijdehand en sarcastisch is. Hij merkt dat hij haar leuk vindt ondanks haar houding en raakt geïntrigeerd als ze hem vertelt dat ze helemaal niet van kerst houdt, ze is van mening dat de kerstmagie haar in de steek heeft gelaten. Felix wil proberen erachter te komen wat er is gebeurd. Zowel Felix en Merel zijn erg leuke personages. Ik moest regelmatig hardop lachen over hoe ze met elkaar omgaan. Daarnaast is het ook nog eens een ontroerend verhaal met een mooie boodschap. Ik had tranen in mijn ogen na het lezen van dit verhaal.
"Wintervorst" - Oranna wordt in haar hutje wakker van een harde bons op de deur. Het zijn soldaten van de Hoge Koning. De Hogen heersen al ruim twintig jaar over de buitenlanden waar Oranna woont. Ze beschouwen de oorspronkelijke bewoners als minderwaardig. Tot haar schrik wordt zij meegenomen. Ze komt erachter dat zij niet de enige is, alle wezen uit de Buitenlanden worden ontvoerd. Dit vanwege een profetie die voorspelt dat de Hogen verdreven zullen worden door een wees. De koning ziet de kinderen als een grote dreiging. Dit haal was zowel spannend als mooi. Ik had het uit voordat ik het wist. De profetie, het gevaar waarin Oranna en de andere wezen verkeren, de indrukwekkende Hoge soldaten maken het geheel zowel spannend en mysterieus. “Wintervorst” eindigt met een mooi en magisch einde. Dit einde leent zich om uitgewerkt te worden tot een langer verhaal, wellicht een boek. Ik zou dat avontuur zonder aarzelen lezen.
“Wintermagie” is een boek vol liefde, vriendschap, samen zijn en wensen die uitkomen en dit allemaal met een (vleugje) magie. Ik heb echt enorm genoten van deze bundel en geef "Wintermagie - De twaalf dagen van kerst" dan ook graag 4 sterren.
Genre: young adult
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789493265301
Uitvoering: paperback
Pagina’s: 320
Verschijningsdatum: 28 november 2022
Met dank aan uitgeverij Dutch Venture Publishing voor het recensie-exemplaar.