Thriller vol zwarte humor

Jeanine Feunekes 10 januari 2023
'De koffer' - Steve Beirnaert ⭐⭐⭐⭐½

Dorothea, de vrouw van August Desmedt, is een onsympathieke vrouw. Ze kleineert haar man en behandelt hem respectloos. August heeft werkelijk niets te vertellen. Na een liefdeloos huwelijk van ruim dertig jaar besluit August dat het genoeg is geweest en hij verlaat haar. Hij vlucht zachtjes het huis uit en hij neemt alleen een koffer mee richting Amsterdam. Zijn vlucht verloopt echter anders dan gepland. Alles wat er maar mis kan gaan, gaat ook mis.

Op het moment dat hoofdinspecteur Frederick Swarts samen met zijn echtgenoot Ollie Breeker geniet van zijn vrije zaterdag wordt hij gebeld over een vermissingszaak. Omdat de dienstdoende hoofdinspecteurs al weggeroepen zijn, wordt hem gevraagd deze zaak op zich te nemen. Als de hoofdinspecteur contact opneemt met de twee vrouwen die de vermissing op hebben gegeven, krijgt hij tijdens het gesprek met hen het gevoel dat er iets goed mis is en besluit hij de zaak te onderzoeken. Hoofdinspecteur Frederick Swarts heeft zijn handen vol aan het onderzoek van de vermissing. Al gauw blijkt dat er veel meer speelt dan hij had kunnen vermoeden. Hoofdinspecteur Swarts kan nauwelijks geloven wat hij allemaal ontdekt. Het blijkt een van de meest bizarre zaken uit zijn carrière te worden.

Het verhaal begint gelijk spannend. De schrijver heeft een aangename schrijfstijl die je bij de gebeurtenissen betrekt, ik vloog door het verhaal heen. Ik merkte dat ik zelf al enigszins zenuwachtig werd of het August zou lukken om stiekem te vertrekken, hij is niet de meest handige man. De problemen waarmee August steeds te maken krijgt lopen tegen het hilarische aan, het is ongelofelijk hoeveel pech iemand kan hebben. Ik kreeg echt medelijden met die arme man, maar moest tegelijkertijd enorm lachen. Ik kon niet stoppen met lezen, ik moest gewoon weten op welke manier August zich weer in de nesten zou werken. De zwarte humor die de schrijver hierbij gebruikt is zonder meer geweldig.

Ik had het echt met August te doen, ik snapte waarom hij deze liefdeloze, dominante vrouw wilde verlaten. Hij is niet de enige die problemen met haar heeft. Tijdens het lezen kom je erachter dat niet alleen hij, maar meer mensen een probleem met Dorothea hebben. Ze is bij niemand geliefd, zelfs haar eigen zussen namen al eerder afstand van haar vanwege haar dominante houding. Ik heb zelden zo een hekel gehad aan een personage.

‘De koffer’ is een geweldige en hilarische misdaadthriller, een absolute mustread. Als je van een spannende misdaadthriller houdt en van een goede dosis droge, zwarte humor, dan moet je je echt dit boek lezen!

Ik geef ‘De koffer’ van Steve Beirnaert graag 4,5 sterren.

Genre: psychologische thriller
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN: 9789464661057
Uitvoering: e-book
Pagina’s: 268
Verschijningsdatum: oktober 2022

Met dank aan uitgeverij Hamley Books voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Jeanine Feunekes