Advertentie
    Joke D. VIP Club

In 2016 begon uitgeverij Querido met een reeks boeken voor eerste lezers, Tijgerlezen. Interessante verhalen schrijven voor deze doelgroep is niet makkelijk omdat het technisch lezen nog niet volledig beheerst is. Daarom werkt de uitgeverij samen met gerenommeerde auteurs en moeten de verhalen het leesplezier aanwakkeren. Aandacht voor humor, spanning en mooie illustraties is de norm. Omdat voorlezen het leesplezier aanwakkert, vindt de uitgeverij dat alle boeken ook geschikt moeten zijn om voor te lezen.

Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had is een bewerking van een prentenboek dat in 2012 verscheen. Auteur Joukje Akveld herwerkte en verlengde de tekst speciaal op maat van eerste lezers.

Olle is een klein varken dat over een levendige fantasie beschikt. Hij ziet leukere, avontuurlijkere dingen dan de andere varkens. Een file wordt een circusstoet en op het bord in de klas staan geen letters maar vissen of vogels. Iedereen vindt dat Olle een bril nodig heeft. Maar Olle wil niet zo saai worden als zijn zus, ouders en juf die allemaal al een bril hebben.

De tekeningen en cover van het oorspronkelijke prentenboek werden behouden. Sieb Posthuma zorgde voor een originele cover die heel toepasselijk aan een letterkaart van de oogarts doet denken. De illustraties zijn vrij flets van kleur, overwegend varkensroze met hier en daar een klein accent. Toch vullen ze de tekst uitstekend aan. De gezichtsuitdrukkingen geven ieders emoties goed weer en er zijn grappige details te ontdekken. Zo’n leuk detail is het feit dat iedereen behalve Olle een bril op heeft, zelfs de dieren. De prenten vertellen veel meer dan de tekst en zo hoort het.
De zinnen zijn eenvoudig maar toch is Akveld erin geslaagd er humor in te brengen, vooral de zinnen tussen haakjes met de gedachten van Olle over zijn zus. Herkenbaar voor alle kinderen die een zus (of broer) hebben.
‘Ze had een strenge juffenblik. En ze dacht dat ze altijd gelijk had. (Ze leek een beetje op Olles zus.)’

Dit is een grappig verhaal dat tegelijk ook aan het denken zet over hoe je naar de wereld kijkt. Olle bekijkt het leven zonder bril door een roze bril. Een talent dat iedereen zichzelf toewenst.

Reacties op: Een positieve kijk

2
Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had - Sieb Posthuma Joukje Akveld
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 12,99
E-book prijsvergelijker