Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Meer van dat!

Joke D. 17 november 2019
Een vuurvliegje verlangt ernaar groot en ontzagwekkend te zijn, een vuurzee voort te brengen in plaats van een klein vlammetje. Vuurzeevlieg, zo wil hij voortaan heten. Ook de andere dieren zijn niet helemaal tevreden. De pad wil niet meer ontploffen van woede, de duizendpoot wil minder poten en de olifant wil de zon zijn. Vaak zitten ze zichzelf – zoals de bizon – daarbij in de weg. De vuurzeevlieg is een verzameling nieuwe filosofische dierenverhalen van Toon Tellegen (1941) met illustraties van Carll Cneut (1969).

Allebei werden ze meermaals bekroond voor hun werk en prijken ze op de lijst van genomineerden voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2020. Als fan van de dierenverhalen van Tellegen stond een samenwerking hoog op het verlanglijstje van Cneut, temeer omdat hij weet dat de schrijver zijn illustratoren alle vrijheid geeft.

De verhalen van Tellegen zijn voor kinderen vooral grappig door al die pratende en schrijvende dieren. De jonge lezers missen waarschijnlijk hier en daar het onderliggende thema maar die extra filosofische laag zorgt ervoor dat ook volwassenen kunnen genieten van Tellegens kinderboeken. Zo is het ook met deze zeventien nieuwe verhalen die zich uitstekend lenen om met kinderen te bespreken, thuis of in de klas. Tellegen handhaaft zijn stijl – zo worden er weer veel brieven geschreven – vervelen gaan zijn verhalen nooit. Herlezen is zelfs aan te bevelen. Het thema aanvaarding van jezelf zoals je bent, komt ruimschoots aan bod. Toch is er voldoende afwisseling door het variëren in gebeurtenissen en diersoorten maar ook door het taalgebruik. Hoewel De Vuurzeevlieg voor kinderen geschreven is, maakt de auteur gebruik van een uitgebreide woordenschat en zinnen. Terecht want kinderen houden er niet van als het verhaal te simpel is. En gelijk hebben ze. Deze verhalen zijn door hun rijke taal ook zeer geschikt om voor te lezen.

Illustrator Cneut is niet de enige die verheugd mag zijn met deze samenwerking. De prenten zijn ware kunstwerken die menig interieur kunnen verfraaien. Carll Cneut toont zijn veelzijdigheid door te experimenteren met een nieuwe techniek, het wegwassen en terug overschilderen van een getekende laag. Een tikkeltje anders maar het blijft herkenbaar als van zijn hand. De tekeningen zijn realistisch – met herkenbare planten en dieren - en tegelijk magisch en fantasierijk. Dit versterkt het poëtische in Tellegens stijl. De voorkant van de cover geeft een mystiek woud weer met het vuurvliegje uit het eerste verhaal erop. De titel is fluoroze net als de achterkant waarop de brief van de vuurzeevlieg met witte letters gedrukt is. Wie deze kleur kan gebruiken met een stijlvol resultaat is een waar artiest.

‘De vuurzeevlieg’ is een samenwerking tussen twee artiesten die elkaar versterken. Graag meer van dat.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joke D.

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.