Advertentie
    Joke D. VIP Club

Uitgeverij Tiptoe Print werd door Patrick Jordens, voormalig recensent jeugdliteratuur bij De Morgen, in 2019 in het leven geroepen met als doel Nederlandstalige lezers kennis te laten maken met buitenlandse prentenboeken die de moeite waard zijn. ‘Teddybeer Flora’ van Daisy Mrázková is het derde boek dat bij deze uitgeverij verschijnt.

Op een winterse dag vindt Peter onderweg naar huis een oude, verweesde teddybeer. Hij neemt hem mee en de beer wordt door de hele familie hartelijk verwelkomd en verzorgd. Het dier krijgt een jurk aan en Peter doet er alles aan om Teddybeer Flora gelukkig te maken.

De sfeer van dit boek katapulteert je 40 jaar terug in de tijd. Niet verwonderlijk want de oorspronkelijke versie verscheen in Tsjechië in 1973 waar het uitgroeide tot een klassieker. Niet onterecht zo blijkt want nu, zesenveertig jaar later, staat dit ongecompliceerde verhaal nog steeds dicht bij de leefwereld van de huidige generatie peuters en kleuters. Flora doet en kan alles wat Peter zelf wil kunnen. De auteur slaagde erin deze knuffelpop echt tot leven te brengen. Sommige kinderen zullen zeker denken dat Flora ‘echt’ is. Vertaler Edgar de Bruin wist de oorspronkelijke tekst om te zetten in eenvoudige zinnen met behoud van de tedere sfeer. Dankzij deze korte zinnen kunnen eerste lezers het verhaal al snel zelf lezen.

Daisy Mrázková (1923-2016) was naast auteur van prentenboeken ook kunstenares en dat zie je. De schilderijen, die steeds de hele rechterbladzijde vullen, zijn enerzijds fijn en stralen een tedere sfeer uit, anderzijds zijn er ook grovere details te ontdekken zoals de sneeuwvlokken of strepen op het tafelkleed. Het gevolg is een ietwat kinderlijke uitstraling wat de jonge lezers het gevoel bezorgt dat ze dit zelf ook zouden kunnen. Wat natuurlijk niet zo is. Het is een kunst om de gevoelens van de personages zo goed weer te geven. De tekst ondersteunt in dit boek de illustraties. Het gebruik van warme kleuren benadrukt de familiale, gezellige sfeer. Een kleine en fijne pentekening siert de tekst op de linkerbladzijde.

Teddybeer Flora vertelt een liefdevol verhaal in een nagenoeg idyllische wereld, de wereld zoals hij kan zijn in de ogen van een kind. Een boek om even bij weg te dromen en dat is exact wat (voor)lezen hoort te doen. Deze tedere teddybeer zal door menige kleuter in zijn hart gesloten worden. Patrick Jordens weet duidelijk waar hij mee bezig is. Uit een immens aanbod weet hij de mooiste boeken uit te kiezen.

Reacties op: Tedere Teddy

1
Teddybeer Flora - Daisy Mrazkova
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker