Advertentie
    Joke D. VIP Club

Leo Timmers (1970) is een Vlaamse illustrator en auteur, wiens werk al vaak als winnaar van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen uit de bus kwam. Dit jaar – 2019 – werd ‘Een huis voor Harry’ tot prentenboek van het jaar verkozen. De Engelse vertaling van ‘Aap op straat’ werd dan weer door The New York Times uitgeroepen als een van de tien beste prentenboeken van 2019. De boeken van Timmers vind je terug in meer dan 25 talen. Ze vallen dus duidelijk ook in het buitenland in de smaak. De auteur lijkt van voertuigen te houden want ze spelen de hoofdrol in menig werk. Zo ook in ‘Op weg’.

In dit tekstloze kartonboekje met schuifjes ontdekken kinderen verschillende soorten voertuigen, vaak met dieren aan het stuur. Lezers die het werk van Timmers kennen, komen zeker enkele oude bekenden tegen zoals Franky en zijn raket, diepzeedokter Diederik en het konijn met de wortelauto uit ‘Aap op straat’. Die herkenning is een leuke extra maar niet noodzakelijk om van dit werk te genieten. De schuifjes onthullen vaak grappige, soms originele aanvullingen bij de al zichtbare prent: een motoruitlaat waar bloemen uitkomen, een bankje met passagiers voor de tram, …
De eerste en laatste bladzijde hebben een tandwiel in plaats van een schuifje. Automatisch draaide in dit gezin iedereen de verkeerde kant op waardoor de tractor achteruit ging rijden en de eieren omhoog vielen, terug de kippen in. Of dit met opzet zo gedaan is, vraagt een mens zich dan af, maar grappig is het zeker. Humor is overal aanwezig in de vele details die elke tekening tot een zoekprent maken. De illustraties zijn erg kleurrijk en dit zonder schreeuwerig of druk te ogen. Het geheel blijft stijlvol. Door die veelheid aan kleur en de grootte van de voertuigen doen de prenten op het eerste gezicht eenvoudig aan. Niets is minder waar. Door goed te kijken, vallen de gezichtsuitdrukkingen, grappige details en kleine imperfecties – zoals modderspatten op de voertuigen – op en dat nodigt uit om hele verhalen te verzinnen. Het ontbreken van tekst stimuleert de creativiteit en laat de nodige vrijheid om je fantasie de vrije loop te laten. Er kan ook heel wat afgeteld worden door wie daar zin in heeft. Hoeveelheden maar ook wat erbij komt om zo onbewust eenvoudige optelsommen te maken. Dat maakt dit prentenboek ook heel geschikt voor gebruik in de kleuterklas.

Dit vrolijke kartonboekje staat garant voor vele plezierige voorleesmomenten met je peuter of kleuter. Het is niet alleen mooi om naar te kijken en zomaar in te bladeren, dit boekje biedt net dat ietsje meer. Het biedt inspiratie om eigen verhalen te verzinnen en voedt de verbeelding.

Reacties op: Prikkelt de fantasie

2
Op weg -
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 13,50
E-book prijsvergelijker