Advertentie
    Joke D. VIP Club

Ploef is een boekje dat in 2017 in Noorwegen verscheen met de titel P + E, geschreven door Espen Dekko met illustraties van Mari Kanstad Johnsen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van hond Ploef. Baasje Edward wil naar buiten, rennen en spelen maar Ploef is moe, hij wil alleen maar liggen en dromen…

Dit prentenboek is één van de twee eerste uitgaven van de nieuwe uitgeverij Tiptoe Print, actief sinds mei 2019. Oprichter Patrick Jordens, gewezen recensent jeugdliteratuur van De Morgen, ontdekte in het buitenland en in Franstalige boekhandels vaak prachtige prentenboeken die het Nederlandstalig gebied nooit bereiken. Met dit nieuwe project wil hij het huidige aanbod aanvullen met boeken die je op de toppen van je tenen doen staan omdat ze betoveren, raken en vooral ook je horizon verbreden. De bedoeling is om boeken uit andere landen en culturen die opvallen omwille van de illustraties en/of thema’s te gaan vertalen.

De illustraties spreken niet onmiddellijk aan maar roepen wel meteen een gevoel van nostalgie op. De stijl en de kleuren doen denken aan de jaren ‘70. Doordat de illustraties de tekst erg goed aanvullen, ga je ze gaandeweg meer waarderen. De tekst is vrij eenvoudig maar door de combinatie met de tekeningen wordt er toch heel veel verteld. De warme kleuren stralen een gezelligheid uit, een sereniteit en lichtheid ook die dit onderwerp – afscheid nemen – nodig heeft. De tekeningen nodigen uit om in gesprek te gaan dus in die zin meer geschikt voor oudere kleuters en zelfs nog zes- en zevenjarigen. Vooral de tegenstelling droom, realiteit komt door de tekeningen goed tot uiting. Met tekst alleen bereik je dit niet zo makkelijk. Dit prentenboek is er een met laagjes. Het is complex en dat maakt het niet evident om dit te vertalen. Edward van de Vendel heeft deze taak tot een goed einde gebracht. Voor een auteur is het geen sinecure om zo’n zwaar thema gevoelig te brengen zonder dat het te sentimenteel wordt en daar is Espen Dekko zeker goed in geslaagd. De tekst is ongecompliceerd maar doet toch poëtisch aan. Dit boek wordt beter naarmate je het vaker bekijkt en leest. Het is ontroerend en hartveroverend (niet alleen voor de kinderen).

Reacties op: Hartveroverend ontroerend

5
Ploef - Ploef is de naam van de hond van Edward die genoeg gerend heeft - Espen Dekko
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,50
E-book prijsvergelijker