Advertentie
    Joke D. VIP Club

Leo Timmers (1970) is een illustrator/auteur uit Vlaanderen. Zijn ‘Een huis voor Harry’ werd in 2019 tot prentenboek van het jaar verkozen. De Engelse vertaling van ‘Aap op straat’ werd dan weer door The New York Times uitgeroepen als een van de tien beste prentenboeken van 2019. De boeken van Timmers vind je terug in meer dan 25 talen.

In ‘Waar is de draak?’ stuurt de koning drie niet zo enthousiaste,onhandige ridders in het donker op pad om de draak te zoeken en te verslaan. Al gauw denken ze de draak gevonden te hebben. Of houdt het donker hen voor de gek?

Het is altijd fijn als de vormgeving zo verzorgd is dat ook de schutbladeren mooi ogen, hier heel eenvoudig met een kleurrijk patroon. Waar in veel verhalen van deze auteur dieren en voertuigen de hoofdrol spelen, kiest hij deze keer voor mensen. De vormgeving is eenvoudiger en minder verfijnd. Het zet het houterige van de ridders in de verf maar niet het talent van deze illustrator.
Omdat dit verhaal zich ‘s nachts afspeelt, maakt Timmers veel minder gebruik van de felle kleuren die zijn ander werk kenmerken. De mooiste beelden en grappigste details zijn deze keer te vinden in de donkere prenten zonder kleur.

Leo Timmers doet graag beroep op de verbeelding en de creativiteit van zijn jonge lezers (en hun voorlezers) en dat is in dit boek niet anders. Het raden naar wat het donker te verbergen heeft, prikkelt de fantasie. Humor is bij deze auteur altijd aanwezig maar bij dit boek ontbreekt de veelheid aan details die het net dat beetje meer kan geven. Er blijft voldoende te zoeken, te ontdekken en te fantaseren en daarom is ‘Waar is de draak?’ prima geschikt om interactief voor te lezen.

Kleuterleid(st)ers kunnen dit boek goed gebruiken bij thema’s als dag en nacht, licht en donker of schaduwen. Maar ook over vooroordelen kan er nagedacht worden. Zo kan de voorlezende volwassene zelf wat opsteken uit dit verhaal: niet alles is wat het op het eerste gezicht lijkt.

De lat ligt hoog als je eerder werk van Timmers hebt gelezen. Dit boekje voldoet niet aan die norm maar het is nog steeds een goed en mooi ogend prentenboek. Niet meer maar zeker niet minder. Het blijft uitkijken naar zijn volgende boek.

Reacties op: Gewoon goed

11
Waar is de draak? -
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker