Ik gaf 'De L van Liefde' een tweede kans

Ik zeg weleens dat een boek ‘lang op mijn TBR heeft gestaan’, maar in het geval van De L van Liefde van Kate Clayborn is dat een understatement van jewelste.

Al in oktober 2020 kreeg ik een recensie-exemplaar toegestuurd. Twee jaar later gaf ik het een kans, las zo'n 30% en zette het boek vervolgens alsnog terug in de kast. “Het kabbelde maar wat voort,” schreef ik toen. “Bepaalde verwijzingen snapte ik niet en het lukte me ook niet om een band op te bouwen met een van de hoofdpersonages.”

Wie mij kent, weet dat ik er slecht in ben om boeken niet uit te lezen. En dus hield ik dit boek nog even op mjn TBR staat, tot ik het - zo'n vierenhalf jaar na de eerste poging - opnieuw probeerde, nu inclusief luisterboek. En hoewel ik nu niet ineens lyrisch ben, was de ervaring wel degelijk anders.

Inhoud

In 'De L van Liefde' van Kate Clayborn maken we kennis met Meg, een vrouw met een nogal bijzonder beroep: ze is handletteraar voor de sterren. Ze maakt dus luxe planners, trouwkaarten en andere met de hand vormgegeven producten. Tijdens een opdracht voor een verlovingsfeest sluipt echter haar eigen twijfel ongemerkt het ontwerp in. Niet bewust, maar ook niet helemaal onbewust. En je raadt het vast al een jaar later staat de inmiddels verlaten bruidegom, Reid, bij haar op de stoep. Hij wil weten hoe zij iets zag wat hij zelf niet zag aankomen.

Reid is alles wat Meg niet is: analytisch, nuchter en gewend om de wereld te benaderen als een spreadsheet vol patronen. Meg, daarentegen, leeft van creativiteit, gevoel en inspiratie - al zit dat laatste flink op het begin op slot. De afspraak is simpel: hij helpt haar uit haar creatieve dip, zij beantwoordt zijn vraag. Wat volgt is een serie wandelingen door New York die hun beide levens zomaar eens kunnen gaan veranderen.

'De L van Liefde' - Kate Clayborn

Nu kan ik verdergaan met een heel lyrisch verhaal over 'De L van Liefde' en hoe ik de tweede keer wel voor de charmes van dit boek viel. Maar, dan zou ik alsnog liegen. Het duurde namelijk ook dit keer weer behoorlijk lang voor ik echt in het verhaal zat. Clayborns schrijfstijl is immers wel rijk, beeldend, bijna poëtisch, maar ook traag. Heel traag, zelfs. Elk detail krijgt aandacht: de schaduw van een boom, de structuur van papier, het specifieke lettertype op een straatbord. Absoluut prachtig, maar het haalt vooral het tempo uit het verhaal dat je in die fase nog moet overtuigen. En dat lukt dan ook maar deels.

Daarbij moest ik wennen aan de vele verwijzingen naar typografie en handlettering. Hoewel het Megs vak tot leven brengt en origineel is, voelde het ook alsof ik iets moest leren, waar ik persoonlijk niet enorm veel mee heb. En toch, wil ik ook niet zeggen van: lees dit boek absoluut niet.

Diepere laag

Wat Kate Clayborn namelijk wel goed doet, is haar personages een ontwikkeling meegeven. Je krijgt als lezer de kans om zowel Meg als Reid beter te leren kennen, gaandeweg te ontdekken waarmee ze precies struggelen en dan heb ik het nog niet over hun directe klik gehad. Op het begin vond ik sommige dingen wel een beetje onrealistisch - en dan vooral het feit dat ze elkaar toch maar blijven opzoeken, ondanks hun diverse meningsverschillen - maar dat er een aantrekkingskracht is, kan echter ook niemand ontkennen.

En dan is er nog de enorme verrassing: een wending die je niet ziet aankomen, maar die wel degelijk voorbereid is. Een twist die je even wakker schudt en dwingt om het verhaal tot dan toe opnieuw te bekijken. Had ik het kunnen weten? Had ik het moeten zien? Ik wilde stiekem achteraf nog bepaalde hoofdstukken lezen om die vragen te kunnen beantwoorden. Ik denk echter dat het antwoord alsnog 'nee' is.

Conclusie

Dus als ik 'De L van Liefde zou moeten samenvatten, zou ik het zo zeggen: nee, ik kan niet zeggen dat ik me helemaal vergist heb bij die eerste poging – mijn irritatie over het trage begin en de flinke dosis letterkundige details waren niet uit de lucht gegrepen. Maar eerlijk is eerlijk: wie doorzet, krijgt er wél iets voor terug. Een warme slow burn, een fijne chemie tussen twee tegenpolen en een twist die je even doet twijfelen aan alles wat je gelezen hebt. En soms is dat ook genoeg, in dit geval voor mijn drie sterren althans ;)

Meer recensies van judithblogtsolo