Hoopte op meer actie

judithblogtsolo judithblogtsolo
22 mrt 2026

Bij het horen van de naam Anna Todd denken veel mensen meteen aan haar veelgelezen After-serie, waarin het liefdesverhaal van Hardin en Tessa centraal staat. Wil je echter meer weten over Tessa’s beste vriend en Hardins stiefbroer Landon? Dan mag je 'Niets meer' niet missen.

Ik moet eerlijk bekennen: de After-reeks heb ik zelf nooit gelezen (de films heb ik wél gezien). Toch besloot ik dit eerste deel van het tweeluik een kans te geven. En daar heb ik zeker geen spijt van.

Inhoud

Als er iemand een hopeloze romanticus is, dan is het Landon wel. In 'Niets meer' laat hij alles achter om zijn jeugdliefde Dakota achterna te reizen naar New York. In zijn hoofd begint daar een nieuw hoofdstuk voor hen samen. De werkelijkheid blijkt alleen een stuk minder rooskleurig: Dakota zit helemaal niet meer te wachten op een relatie en wil zich voor het eerst in haar leven echt vrij voelen.

Omdat hij de stap toch al heeft gezet, blijft Landon in New York. En dat gaat hem verrassend goed af. Hij woont samen met Tessa, volgt een opleiding, heeft een baan in een koffietentje en bouwt langzaam een nieuw leven op. Ook durft hij zijn hart voorzichtig weer open te stellen… tot hij Dakota opnieuw tegen het lijf loopt. Zij maakt duidelijk dat ze hem terug wil, maar wil Landon dat zelf nog wel?

'Niets meer' - Anna Todd

Ik ga niet doen alsof ik enorm uitkeek naar 'Niets meer' en het vervolg 'Niets minder', want dat zou gewoon niet waar zijn. Deze boeken staan - ja, ik geef het toe - al sinds mei 2021 in mijn kast te wachten tot ik ze eindelijk een kans geef. En dat is ergens ook wel logisch: toen ik er namelijk achter kwam dat het een vervolg is op de After-serie, wilde ik eerst die reeks lezen. Maar ja… dat is er dus nooit van gekomen. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig om dit boek te begrijpen.

En ik zei het al: ik heb echt geen spijt dat ik aan dit boek ben begonnen. Sterker nog, Landon heeft zelfs mijn hart een beetje gestolen. Hij is eens geen typische macho, maar juist een lieve (soms té lieve) jongen met het hart op de juiste plek. Als anderen gelukkig zijn, is hij dat vaak ook. Tegelijkertijd voel je dat hij zelf ook iemand nodig heeft om op te leunen. Die kwetsbaarheid spat regelmatig van de pagina’s en maakt hem zo menselijk dat je hem het liefst een knuffel wil geven.

Landon komt tot leven

Doordat de auteur veel van zijn gedachten deelt, leer je hem goed kennen en leef je makkelijk met hem mee. Je hoopt echt dat Landon in New York het geluk weer weet te vinden. Met wie dat dan ook is. Over dat laatste ga ik natuurlijk niets verklappen, maar één ding is zeker: aan vrouwelijke aandacht geen gebrek.

Gaandeweg zijn er in ieder geval twee vrouwen die om hem strijden, waaronder dus de hierboven al genoemde Dakota. De auteur neemt uitgebreid de tijd om hun verleden te schetsen en duidelijk te maken waarom hun band zo bijzonder is. Toch had ik daar gemengde gevoelens bij. De manier waarop Dakota met Landon omgaat, is namelijk niet altijd even oké. Regelmatig wilde ik hem toeroepen dat hij voor zichzelf moest kiezen. Of hij dat ook doet? Dat ontdek je zelf.

Verbeterpunten

Wat ik je echter wel kan zeggen, is waarom ik dit boek drie sterren heb gegeven. Want ja, ik vond het leuk om Landon te leren kennen en het boek las mede door de toegankelijke schrijfstijl van Anna Todd lekker weg. Maar toch miste ik iets. Er gebeurt te weinig in dit verhaal. Je blijft wachten tot Landon echt stappen zet en knopen doorhakt, maar dat moment blijft vaak uit.

Op een gegeven moment maakt Landon dezelfde dingen vaak meerdere keren mee. Zo opvallend dat je denkt: is dit nu gewoon gekopieerd en geplakt? Of is dit opvulling van de auteur? Het antwoord op die vragen heb ik niet, maar weet dus dat je niet al teveel actie mag verwachten als je dit boek een kans zou geven. Ben ik echter wel benieuwd naar deel twee? Ja, dat dan wel!

Conclusie

Ben je dol op de After-reeks van Anna Todd en nog enorm nieuwsgierig wat Landon zoal meemaakt in zijn leven? Dan kan ik je maar een ding adviseren: geef 'Niets meer' een kans. Dit eerste deel van een nieuwe spin-off leest lekker weg en geeft je echt even de kans om in het hoofd van Landon te kruipen. Je krijgt daarnaast een redelijk sexy, toegankelijk en vooral meeslepend verhaal dat je echt wel binnen een paar dagen uit kunt hebben.

Verwacht alleen geen enorme actie of heel veel interessante verhaallijnen, want dan is de kans groot dat je wordt teleurgesteld. Hopelijk maakt Anna Todd dit in het tweede deel, 'Niets minder', meer dan goed en krijgt Landon alsnog zijn gelukkige afloop!

Meer recensies van judithblogtsolo