Er zijn toch echt betere romans

judithblogtsolo judithblogtsolo
30 mrt 2026

Na het lezen van ‘Niets meer’ van Anna Todd kon ik natuurlijk niet anders dan ook het vervolg, ‘Niets minder’, een kans geven. En tja, wat kan ik erover zeggen? Het voelt vooral als een herhaling van zetten.

Inhoud

Dit tweede deel pakt de draad weer op waar ‘Niets meer’ is geëindigd. Landon heeft het nog altijd erg gezellig met Nora, een van de beste vriendinnen van Tessa uit de bekende After-serie. Toch is een toekomst tussen deze twee allesbehalve zeker. Nora draagt duidelijk meerdere geheimen met zich mee en lijkt er nog niet klaar voor om die te delen met Landon. Iets wat hij maar moeilijk kan begrijpen.

Ondertussen is hij zelf ook nog niet los van zijn ex Dakota. Ze hebben jarenlang een grote rol in elkaars leven gespeeld, waardoor het lastig blijkt om daar definitief een punt achter te zetten. Zeker nu Dakota er geen geheim van maakt dat ze hem terug wil. De vraag is dan ook: durft de altijd lieve en soms wat onhandige Landon eindelijk voor zichzelf en zijn geluk te kiezen, of blijft hij hangen in het verleden?

'Niets minder' - Anna Todd

Als je mijn recensie van ‘Niets meer’ hebt gelezen, weet je dat ik daar al mijn twijfels bij had. Het eerste boek in deze spin-off van de populaire After-reeks las vlot weg en gaf een kijkje in Landons hoofd, maar daar bleef het ook bij. Het verhaal miste een emotionele laag, wist me nergens echt te verrassen en was - eerlijk is eerlijk - soms zelfs wat saai. Op een gegeven moment krijg je ook wel genoeg van al zijn gedachten, zeker als die vooral draaien om de vrouwen in zijn leven.

Begrijp me niet verkeerd: Landon is, zowel in ‘Niets meer’ als in ‘Niets minder’, een opvallend en zelfs uniek hoofdpersonage. Ja, laat ik het zo zeggen: je gunt eigenlijk iedereen een Landon in je leven. Iemand die altijd voor je klaarstaat, goed luistert en voor je opkomt. Maar hij mag best wat meer pit tonen. In het vorige boek zagen we dat al in hoe hij Dakota bleef verdedigen, en in dit deel zien we het terug in de manier waarop hij zich laat behandelen door Nora.

Nora en Landon

Over Nora gesproken: het grootste verschil met het eerste deel is dat je nu ook hoofdstukken vanuit haar perspectief leest. Aan de ene kant zorgde dat wel weer voor een nieuwe dynamiek en gaf je als lezer wat meer inzicht in wie zij is en waarom ze zo geheimzinnig blijft doen. Maar of het echt van enorm toegevoegde waarde is? Dat betwijfel ik. Nora blijft namelijk lang zo gesloten dat je als lezer bijna de hoop opgeeft dat ze ooit volledig eerlijk wordt. En dat terwijl je Landon juist zo’n mooie, oprechte liefde gunt.

Maar genoeg over de personages. Als ik puur kijk naar het boek, zou ik het zo’n 2,5 tot 3 sterren geven. De toegankelijke schrijfstijl van Anna Todd en het enigszins interessante hoofdkarakter kunnen helaas niet goedmaken dat er gewoon te weinig gebeurt voor twee van dit soort verhalen. Op een gegeven moment voelt het allemaal net iets te voorspelbaar, kabbelt het verhaal vooral voort en had ik het al over de enorme hoeveelheid sexy scènes gehad? Op een gegeven moment was ik daar ook wel klaar mee.

Conclusie

Ben je een diehard fan van de After-serie en wil je weten hoe het liefdesavontuur van Landon verdergaat? Dan kun je eigenlijk niet om ‘Niets meer’ en ‘Niets minder’ heen. Ben je minder bekend met de After-reeks en spreken deze boeken je toevallig aan? Dan zou ik ze persoonlijk niet snel aanraden. Niet omdat ze onbegrijpelijk zijn zonder voorkennis of per se slecht, maar simpelweg omdat er sterkere romans te vinden zijn.

Zelf had ik gehoopt op wat meer actie en vooral op twee personages met wie ik echt kon meeleven. Bij Landon is dat zeker gelukt, maar Nora wist mij maar tot op zekere hoogte te overtuigen. Stiekem had ik die lieve, aardige en beschermende gast gewoon net iets meer gegund.

Meer recensies van judithblogtsolo