Advertentie

Het is erop of eronder voor Archie Andrews. Óf hij gaat door als de muzikale en sportieve student die hij altijd al is geweest óf hij gaat (onschuldig) de gevangenis in. Hiram Lodge heeft er namelijk alles aangedaan om de moord op Cassidy Bullock in zijn schoenen te schuiven én dat lijkt te lukken ook. Maar met nog slechts een weekend de tijd om zijn leven een andere richting op te duwen, probeert hij samen met zijn vrienden Jughead, Betty en zijn vriendin Veronica er nog het beste van te maken. Maar wat een leuk weekendje vol afleiding had moeten worden, verandert al snel als de vier besluiten om terug te gaan waar deze zaak begon: Shadow Lake, waar het vakantiehuisje van de Lodges staat. Kunnen ze daar iets vinden wat Archie zal vrijpleiten? In hun zoektocht komen ze echter dingen tegen die ze niet hadden verwacht. Mysterieuze taferelen en het gevoel dat ze bekeken en achtervolgd worden, maar geen enkel bewijs dat Archie kan vrijpleiten. Kunnen ze die dingen net zolang negeren tot ze een antwoord hebben op de vraag die Archies leven nu al maanden beheerst?

Mijn mening

'Riverdale - De Roadtrip' van Micol Ostow gaat door waar het tweede seizoen van de serie is geëindigd. Een goed moment voor mij, aangezien dat precies het punt was waar ik ben gestopt met de reeks. Zou er nog wat spannends aankomen? Zeker! Archie wordt beschuldigd van een moord die hij niet heeft gepleegd en doet er samen met zijn vrienden Jughead, Betty en zijn vriendin Veronica alles aan om zijn onschuld te bewijzen. Dit mysterieuze plot vormt zich tot een spannend, goed leesbaar verhaal dat mijn aandacht zowel wist te wekken als vast te houden. Zowel door alle wisselende perspectieven van al je favoriete karakters als de eenvoudige schrijfstijl vlieg je door dit boek heen. De auteur heeft ervoor gekozen om ieder perspectief weer anders te brengen. Zo lees je vanuit Betty’s dagboeken wat ze heeft meegemaakt, sms-berichten en het cryptische verhaal van Jughead. Hierdoor spat niet alleen de persoonlijkheid van ieder karakter af, maar zorgt het ook voor een fijne afwisseling. Dat dit dan ook omgevormd wordt tot meerdere lettertypen had van mij niet gehoeven. Dit maakt het algehele beeld vooral wat rommelig.

Maar die afwisseling is fijn als je het verhaal al kent. Ik vermoed dat dit lastiger is als je nog nooit een aflevering van de serie Riverdale hebt gezien. Teveel nieuwe personages om te leren kennen (naast de vier vrienden) en mysterieuze verhaallijnen die alleen terugkomen in de serie en niet sterk worden ontwikkeld in het boek. ‘Riverdale – de roadtrip’ is dus duidelijk geen stand-alone, maar echt een extraatje voor de fans van de reeks. Ik snapte immers al niets van een verhaallijn in het boek over Gryphons and Gargoyles, die wel wordt aangestipt maar niet goed wordt uitgewerkt. Moet je nagaan als je nooit wat van de serie hebt gezien en dat ook niet van plan bent. Toch heeft ‘Riverdale – De roadtrip’ er dus wel voor heeft gezorgd, dat ik de serie weer heb opgepakt. Ik raakte benieuwd wat Archie nog te wachten staat, wat Gryphons and Gargoyles is en hoe Betty omgaat met ‘the farm’.

Naast een leuk extraatje voor de fans van de Riverdale vroeg ik wel af: was dit boek ook echt nodig? Waar ik dat bij het vorige boek nog betwijfelde, vond ik hier van wel. Vooral als je kijkt naar de ontwikkeling van personages en de verduidelijking van een aantal zaken. Zo wist ik al dat Betty een doorbijter is, maar dat dit gepaard gaat met obsessief gedrag en zichzelf pijnigen, wist ik niet. In dit boek krijg je echt door waarom ze zo is, waar ze bijvoorbeeld constant haar eigen nagels in haar vel zet als ze het moeilijk heeft en wat haar nog meer te wachten staat. Maar ook binnen de relatie van Jughead en Betty blijken er twijfels te zijn én ook dat was mij ontgaan.

Conclusie

'Riverdale - De roadtrip' van Micol Ostow heeft mij verrast. Waar ik bij het vorige boek in deze reeks nog twijfels had of het echt nodig was én of het niet meer commercieel goed inspelen is op een succesvolle serie, heeft de schrijfster hier wel echt alles uit de kast gehaald om het boek ook van toegevoegde waarde te laten zijn. Ik snap na het lezen van dit boek weer meer van de serie én door de wisselende perspectieven en afwisseling in de hoofdstukken leer je ieder uniek karakter te onderscheiden. Niet zo gek ook dat ik na het lezen van dit boek de serie weer heb opgepakt. Dit boek is namelijk niet alleen spannend, maar roept ook weer nieuwe vragen op. En de antwoorden krijg je toch echt pas in seizoen drie (en mogelijk vier) van de reeks. Is het alleen een boek voor iemand die de serie niet heeft gezien? Nee, dat zou ik niet aanraden. Ik denk dat je al vanaf het begin zult duizelen door het aantal personages. En dat niet alleen: je moet toch ook echt kennis hebben van dingen die al gebeurd zijn. Maar voor de fans van de serie is dit wel een boek die van toegevoegde waarde is én dat is ook weleens leuk.

Reacties op: Leerzaam voor de fans van de serie

8
Riverdale - De roadtrip - Micol Ostow
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 16,99 Bestel het e-book € 7,99
E-book prijsvergelijker