Advertentie
    Kamila Straatsburg Hebban Recensent

Het nieuwste boek van Stephen King, Later, is wederom het bewijs - mocht iemand daar nog aan twijfelen - dat King een onbetwiste grootmeester is in zijn genre. Na een oeuvre van 56 boeken, 200 korte verhalen, 10 verzamelde werken en nog 16 andersoortige boeken is King niet zozeer een schrijver meer, maar een begrip en een fenomeen. Onvergetelijke juwelen zoals Shining, It, Carrie en 22-11-1963 hebben het stempel iconisch verworven en zijn een onlosmakelijk geheel geworden met onze meest verborgen angsten.

Het bewijs dat de ster van de inmiddels 73-jarige King nog steeds helder straalt, is weer geleverd met zijn laatste boek Later.
Jamie Conklin ziet dode mensen. Op zich niet zo verrassend, een beetje doorgewinterde lezer heeft wel vaker met dit bijltje gehakt. Jamie zelf maakt in zijn verhaal een opmerking over een gelijke uitspraak in de film Sixth Sense (en wie kan zich niet het bleke jongetje herinneren dat met een zacht bang fluister stemmetje zegt: “I see dead people”.)
Maar King zal King niet zijn als hij er geen geheel nieuwe twist aan het verhaal zou geven.

Jamie is een enig kind dat opgroeit zonder vader en een sterke relatie met zijn moeder. De moeder is een van de pagina’s spattende personage, vibrerend van energie, geestig en zo levendig alsof ze naast de lezer staat. Dat Jamie doden ziet, is op zich ook niet echt eng, eerder een beetje hinderlijk, tenminste voor zover het doden betreft die op een natuurlijke wijze aan hun eind zijn gekomen. Gruwelijk wordt het pas - ook voor Jamie- als ze omgekomen zijn door geweld en Jamie ziet ze en praat met ze in hun geschonden fysieke staat.
Al snel blijkt dat zien en praten met de doden een aantal voordelen kan hebben. Zij kunnen Jamie immers deelgenoot maken van hun laatste geheimen. Wanneer de ex-vriendin van zijn moeder, een corrupte en verslaafde politievrouw, tot ontdekking komt wat voor mogelijkheden de gave van Jamie biedt, neem het verhaal snel een gruwelijke wending.
Terwijl Jamie de doden slechts een aantal dagen na hun overlijden kan zien en hun stem in de loop van die dagen steeds zwakker wordt, heeft een van de overledenen een verontrustende eigenschap om maar niet te willen verdwijnen. Wat doet Jamie met een dode die halsstarrig bij hem blijft?
Het verhaal ontvouwt zich in korte, heldere hoofdstukken waardoor men snel doorleest en steeds snakt naar meer. Jamie vertelt zijn verhaal van moed en kracht vrij ongedwongen en doorspekt zijn vertelling met veel eigentijdse commentaren. Zijn leven samen met moeder kent vele hoogte- en dieptepunten, van financiele welvaart tot drempels van de armoede. Jamie zal dolgraag iets willen weten over zijn vader, wie hij was en wat was zijn relatie met zijn moeder, maar moeder blijft onverzettelijk zwijgen. Totdat Jamie een manier vindt om dit geheim te onthullen.
Later is een verhaal over moed, over het bestrijden van echte en minder echte demonen die zomaar in je leven kunnen verschijnen. Het is een verhaal over het maken van keuzes. Het is een verhaal over kracht die een jongen kan vinden wanneer het gaat om echt belangrijke dingen.

Bent u een liefhebber van Stephen King? Dan zal Later u zeker niet teleurstellen. Heeft u nog nooit iets van King gelezen en vermijdt u liever het genre? Dan is Later een fijne manier om het horror genre voor het eerst te ontdekken. De gruwel zit hem niet in vele bovennatuurlijke effecten maar in het dagelijks leven van gewone mensen met liefdesperikelen, financiële problemen, drank, drugs en een hellend vlak naar misdaad.

Reacties op: Gruwel van het dagelijks leven

193
Later - Stephen King
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners