Advertentie

Hoewel dit het eerste boek is van Eva García Sáenz de Urturi dat beschikbaar is in het Nederlands voor mensen die het Spaans niet beheersen ... is het al weer haar derde. Hopelijk worden haar andere boeken nu ook snel vertaald. Echt: dit is weer een topper van een thriller! Zoals anderen schrijven: "Smaakt naar meer!" en "Meer dan 5 sterren waard!"

Geen passender moment, dan dit boek begin augustus te lezen. Inspecteur en profiler (en één van de hoofdpersonen) Unai López de Ayala houdt er namelijk van om elk jaar naar de Perseiden te kijken. Het hoogtepunt van deze vallende sterren valt rondt 12 en 13 augustus.

Verder is het, ondanks dat het boek over een serie moorden gaat, wellicht goed het met een gevulde maag te lezen. Pinchos- grote porties tapas - en andere Spaanse en vooral Baskische lekkernijen, passeren de revue. Bekend met de streek, kreeg ik dan ook prompt last van ernstige heimwee die na ongeveer 450 pagina's nog steeds aanhoudt.

Maar zoals de achterkant laat weten: het draait om een rare zaak. Twintig jaar geleden is de serie-moordenaar achter de tralies verdwenen. Over een paar dagen zal hij vrij komen, maar er worden opnieuw twee lijken gevonden. Is er sprake van een copy-cat? Is de verkeerde gearresteerd?

Unai en zijn collega's, waaronder zijn nieuwe baas, worden geconfronteerd met persoonlijke problemen, terwijl de dreiging van nieuwe moorden toeneemt. De oude moordzaken worden opnieuw bekeken, want de modus operandi lijken identiek - ondanks dat er 20 jaar niets is gebeurd. Hebben oud-collega's fouten gemaakt? Verdachten te over, terwijl het een race tegen de klok wordt.

Ondertussen wordt de verhaallijn die speelt in het heden, onderbroken met hoofdstukken over zaken die speelden tijdens de jaren '70. Waarom die zaken die ver voor de eerste moorden plaats vonden zo belangrijk zijn, wordt tegen het eind duidelijk.

Na zo'n 450 pagina's leg je deze thriller met spijt neer. Alle verhaallijnen zijn prachtig bij elkaar gebracht. Het raadsel is geloofwaardig en goed opgelost. Nergens was er een moment dat je tenen kromden, omdat de auteur het nodig vindt het verhaal of hoofdpersonen irritant te manipuleren. Maar: je moet wel geloven in een beetje keltisch-baskische magie!

Hopelijk doen uitgever en vertaalster bij het volgende boek extra hun best. Het register dat gebruikt wordt, is niet altijd consistent en dat irriteerde, net als af en toe duidelijk non-native Nederlandse vertalingen ( je weckt geen jam, die kook je) en grammaticale blunders. Graag vóór uiteindelijke druk even goed nakijken, zodat dubbelingen en drukfouten er 100% uit zijn. Thrillers van dit niveau en deze klasse, verdienen een vlekkeloze uitgave!

Reacties op: Jacht op een serie-moordenaar in Baskenland

1589
De stilte van de witte stad - Eva García Sáenz de Urturi
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners