Een goede start voor de kerstperiode

LezenmetJessica 03 december 2025
Chris en Kiki haten kerst is zo’n feelgoodverhaal waar je direct in valt en dat je met een glimlach achterlaat.

De flaptekst zet meteen de toon:
Chris de Wit houdt van overzicht, rust en structuur. Zijn wijnwinkel draait goed en zijn leven is precies zoals hij het wil — ordelijk en veilig, zeker in vergelijking met zijn chaotische jeugd. Zijn nieuwe buurvrouw Kiki is echter alles wat hij níét is. Ze ademt kleur, muziek en jaren tachtig-vibes, en met haar winkel vol tweedehands schatten, vinyl en glitters brengt ze een hoop reuring in de straat. Voor Chris misschien net iets te veel.
Kiki heeft haar eigen strijd te voeren: het runnen van haar droomwinkel en het bewijzen dat ze geen mislukkeling is, zoals haar familie denkt. De klagende buurman neemt ze voor lief… tot een gezamenlijke opdracht hen dwingt dichter bij elkaar te komen. Samen moeten ze de kerstmarkt organiseren — en dat terwijl ze allebei een bloedhekel hebben aan kerst.
Je voelt hem al aankomen: botsende karakters, knallende vonken en misschien wel meer overeenkomsten dan ze zelf dachten.

Hoewel de verhaallijn vrij voorspelbaar is (zoals een goede feelgood mag zijn), heb ik er heerlijk van genoten. Chris en Kiki haten kerst is een echte enemies-to-lovers met precies de juiste dosis humor, warmte en romantiek. De schrijfstijl van Mireille Versteeg is simpel, snel en easy going, waardoor je moeiteloos door de hoofdstukken heen vliegt. De korte hoofdstukken helpen daar extra bij en voor je het weet ben je weer een paar hoofdstukken verder.

De karakters zijn goed uitgewerkt en krijgen steeds een beetje meer achtergrond, waardoor je ze steeds beter leert begrijpen en waarderen. En eerlijk? Het boek was veel te snel uit. Ik had graag nog wat langer met Chris en Kiki doorgelezen. Een heerlijk, luchtig, warm kerstverhaal dat precies brengt wat je ervan hoopt.

Meer recensies van LezenmetJessica

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.