Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Groepsbewustzijn, dysonbollen en denkende materie

Liesbeth Jochemsen 11 maart 2023 Auteur
Ik kocht dit boek tijdens een verjaardagsactie van de auteur.
In De afvallige ster volg je twee verhaallijnen. De eerste is die van politieagent Mogart Silvon. Net als iedereen in zijn stad dient hij de grote godin Firona. Het is een hard wereld. Wie niet genoeg presteert, belandt achter de muur. Een plek waar je niet wilt zijn. Als lezer had ik graag meer willen weten over het contrast tussen die twee werelden, hoewel daar ook een compleet nieuw boek mee te vullen is.
Tijdens een missie ontdekt Mogart een mysterieus symbool. Op zoek naar wat dat kan betekenen, komt hij bij de grote godin Firona. Zij geeft hem een bijzondere opdracht: achterhalen wat er met haar zoon is gebeurd. Hiervoor krijgt hij een lichaam van denkende materie, dat schijnbaar elke vorm kan aannemen. Waarom hij dan toch voor bepaalde keuze gaat, aangaande zijn lichaam is mij soms een raadsel.
De tweede verhaallijn die je volgt is die van Salato. Hij is samen met een aantal leeftijdsgenoten opgevoed door robots. De bedoeling is dat ze uiteindelijk een groepsbewustzijn gaan vormen. Maar Salato wordt door de anderen gepest en buitengesloten. Mag een individu opgeofferd worden ten behoeve van de groep?
Door de lange hoofdstukken moest ik telkens schakelen en nadenken om het verhaal van het andere personage weer op te kunnen pakken. Persoonlijk had ik de hoofdstukken korter gemaakt, zodat het makkelijker is om de draad van Mogart/ Silvano weer op te pakken. Ook het einde kon ik niet altijd goed volgen. Het verhaal gaat opeens wel erg snel, met veel verschillende wendingen.
Dit boek neemt je mee in een wereld van dysonbollen, groepsintelligenties, ruimetreizen en op hol geslagen technologie. Het laat je ook nadenken over wat ons menselijk maakt en wat de definitie van intelligent leven is. Wie graag op ontdekkingstocht gaat naar buitenaardse werelden en prima om kan gaan met een aantal technologische/ wetenschappelijke termen, zal aan dit boek veel plezier beleven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Liesbeth Jochemsen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?