Over de eerste bewoners van de Noordoostpolder

Liesbeth Jochemsen Liesbeth Jochemsen
28 mrt 2026

Voor de groep Boeken toer lezen en recenseren van boeken van onbekende auteurs mocht ik dit boek lezen, waarvoor dank.
Polderperikelen gaat over de eerste bewoners van de Noordoostpolder.
Je volgt het verhaal afwisselend vanuit het perspectief van Greet en Berend, een jong echtpaar dat graag een boerderij in de Noordoostpolder wil. Van dichtbij maak je de hoogte- en dieptepunten in hun relatie mee, de spanning van de keuring. Je kreeg destijds namelijk niet zomaar een boerderij in de polder, er golden strenge selectie eisen.
Het leven in de polder is hard werken, er zijn nog weinig bewoners. Ook dat wordt goed beschreven. En dan de reis ernaartoe, een hele onderneming toen.
Af en toe kwam ik een paar kleine onjuistheden tegen in het boek. Zo wordt er naar een Bijbelverhaal verwezen, maar dat bewuste verhaal staat op een andere plek in de Bijbel. Dit mag de pret en het leesplezier zeker niet drukken. Door het lezen krijg je een goede indruk van hoe het destijds is geweest. Ook de ontwikkeling van de personages is goed neergezet, hun worstelingen, hun onderlinge relaties en hoe die door de omstandigheden worden beïnvloed.
Kortom, een boek dat ik met plezier heb gelezen en dat echt een aanrader is voor wie houdt van historische romans.

Meer recensies van Liesbeth Jochemsen