Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

gehoorzaamheid of liefde?

Liesbeth Jochemsen 26 november 2022 Auteur
Ik mocht dit boek lezen dankzij het OERgezellig Boekenlab, waarbij boeken rondreizen van lezer naar lezer. In ruil voor een recensie krijg je een boek gratis opgestuurd. Na het lezen schrijf je er iets leuks in voor de auteur en stuur je het boek op jouw kosten naar de volgende lezer. Na een jaar komt het boek weer terug bij de auteur.
Tot onze wegen scheiden is een heerlijke feelgood, hoewel zware onderwerpen niet geschuwd worden. De eenentwintigjarige Ada woont al haar hele leven in het strenggelovige dorpje Breesden. Samen met haar oudere zus Margot woont ze bij haar ouders. Het geloof speelt een zeer belangrijke rol bij Ada thuis. Maar meer nog wat God, en vooral de buurt, vindt van wat iemand doet. Reputatie is heel belangrijk en je moet proberen zo voorbeeldig mogelijk te leven. Voor mij klonk het echt als een gevangenis, waar het hooghouden van je goede naam belangrijker lijkt dan de liefde voor je dierbaren. Hoewel er, op hun manier, ook echt wel sprake is van liefde.
Heel anders is de situatie waar de Griekse Belen in zit. Hij heeft een uitbundige, liefdevolle familie, die hem soms tot wanhoop drijft. Vanaf het moment dat Ada in het restaurant van Belens familie gaat werken, trekt ze steeds meer naar hem toe.
Krampachtig probeert Ada die twee werelden gescheiden te houden, want ze weet heel goed dat haar ouders het afkeuren dat ze in een werelds restaurant werkt. De tijd die ze met Belen kan doorbrengen is ook maar tijdelijk, want Ada heeft belooft om met Robert te trouwen en vanaf dan zal ze de plichtsgetrouwe echtgenote moeten zijn.
Als lezer volg je de worsteling van Ada om haar twee levens gescheiden te houden. Kiest ze voor Belen en is ze daarmee haar ouders ongehoorzaam? Dat zou de reputatie van haar ouders en haar verloofde ernstig schaden. Of kiest ze ervoor om de plichtsgetrouwe echtgenote te zijn? En hoe zit het met haar eigen gevoelens? En die van Belen? Kan ze misschien met Robert gelukkig worden? Is het niet beter dat ze Belen nooit meer ziet, met zijn wereldse verleidingen?
De beklemmende sfeer in de thuissituatie van Ada wordt goed weergegeven. De toevoeging van enkele citaten uit de Bijbel had dat nog kunnen versterken. Wel vind ik het af en toe erg zwaarmoedig en streng, bijna tot aan het stereotype aan toe. In het begin dacht ik dat dit boek ook geschikt zou zijn voor lezers uit de meer behoudende kring, maar een aantal scenes later in het boek zullen deze groep wellicht kunnen afschrikken. Hoewel het boek, ook voor hen, zeker een paar belangrijke boodschappen heeft.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Liesbeth Jochemsen

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?