" Alleen middelmatigheid ontsnapt aan kritiek" - John Steinbeck

Ik mocht voor Zilverbron mijn eerste boek recenseren. Helaas werd ik net rond die tijd geopereerd met alle gevolgen van dien en heb ik daardoor heel veel boeken niet of niet op tijd uit kunnen lezen. 31 Januari zou ik meedoen aan de blogtour van deel 2 van de serie van Charlotte Winter, maar ben met zowel deel 1 als 2 net pas klaar. Ik ga dus van beide een korte recensie geven in deze blogpost, omdat ik ze nu toch beide heb uitgelezen en twee aparte recensies dan misschien wat overbodig zou zijn.

Ik voelde me meteen aangetrokken tot deel 1 van het boek door de flaptekst die erbij stond. Ik ben dol op thrillers en moordonderzoeken, maar ook op een bovennatuurlijk tintje. De cover laat het boek ook wat mysterieus overkomen, zelf in de zwart-wit versie die ik op mijn E-Reader kreeg. Ik kende Charlotte de Winter helemaal nog niet en had dus ook geen idee wat ik kon verwachten.

Om te beginnen had ik in het begin nogal wat problemen met de E-Pub versie van dit boek. Ik weet niet of er meer mensen problemen hadden met het format van dit verhaal, maar in het verhaal wordt er vrij veel gewisseld van perspectief en tussen deze perspectieven hoort een witregel met sterretjes te zitten om aan te geven dat je overspringt naar het perspectief van een ander karakter. Deze witregel miste bij mij dus compleet en ik vond het boek dus heel lastig weglezen. Uiteindelijk heb ik contact met de auteur gehad, omdat ik neigde het boek weg te leggen doordat ik steeds zonder waarschuwing van de ene op de andere regel bij een ander perspectief zat, maar zelfs de versie die zij me toestuurde loste het probleem niet op. Via een app op mijn telefoon kon ik hem wel normaal lezen, en klopte het format ook weer, maar op mijn telefoon lezen ging me niet zo goed af door alle extra prikkels en meldingen, dus ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt om het boek toch verder te lezen via mijn E-Reader. Dit heeft er dus helaas wel voor gezorgd dat ik misschien niet zo'n geweldige mening over het boek heb als dat ik had kunnen hebben als hij goed te lezen was.

Charlotte de Winter heeft een boek geschreven dat me wat in verwarring bracht. Ik vond hem leuk, maar toch ook net niet leuk genoeg. De meerdere perspectieven zijn wel helemaal mijn ding, maar door de reden die ik hierboven beschrijf had ik er nu meer last van dan dat ik ervan genoot. Charlotte heeft enorm haar best gedaan om leuke en wisselende karakters in te zetten voor het verhaal, die allemaal een puzzelstukje van het verhaal met zich meedragen. Daarnaast maakte ze ook gebruik van het verleden-heden perspectief, waardoor je soms door middel van flashback wat extra informatie kreeg. Waar het voor mij wat minder voelde, was het feit dat de karakters weinig verschilden van elkaar. Ik vond John uiteindelijk wel leuk, en Damier is... Intrigerend, hoe walgelijk hij ook is en handelt.. Maar ik vond Finley en Robyn helemaal niks. Ik kon heen connectie met ze maken, en dat terwijl ze de hoofpersonen in het verhaal zijn en je eigenlijk met hen mee op reis bent. Ik had graag wat meer diepgang in Robyn en Finley gezien, wat meer echte eigen karaktertrekjes. Tot, voor mij, overmaat van rampt, zat er ook nog 18+ content in deze boeken, die voor mijn gevoel wel heel erg snel een hoogtepunt bereikte. Ik hou van slowburns, niet van halverwege al met elkaar in een bed liggen. Ik ben geen 18+ boekenlezen, het ligt me gewoon niet en zeker niet als de karakters me niet liggen.

Wat ik wel heel interessant vond, is het politie onderzoek. Charlotte weet heel goed de puzzelstukjes zo te geven dat je precies niks weet. Je weet wel dingen, maar nooit het hele verhaal. Erg goed gedaan! Ook de Halfwegen, de Kaii en de Mara's zijn in concept erg leuk en hier kan Charlotte de Winter nog een erg mooi verhaal van maken. Ik heb de verhaallijn dan ook wel met plezier gelezen, maar de karakters en sommige stukken verhaal, lagen me gewoon niet zo. Waar bij komt dat ik niet zo goed weet voor welke leeftijd dit boek passend is. je verwacht 18+, maar de schrijfstijl voelt aan alsof het voor wat jongere mensen bedoeld is, wat me soms wat in verwarring bracht tijdens het lezen.

Charlotte heeft een okay begin neergezet, maar ik hoop eigenlijk dat het tweede deel een stuk leuker is en dat het format dan voor mij eindelijk goed te lezen is.

Ik geef 'De sleuteldrager' 3 sterren.

Meer recensies van Live Your Life Reading

Het eerste deel in een nieuwe thrillerserie rond agent Lucy Halliday en haar speurhond Moss. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.