"Wie is nog te vertrouwen?"
Ik ga eerlijk zeggen, zon, zee en strand voelt voor mij toch altijd anders aan in een Nederlandse setting. Als het boek in Spanje was bijvoorbeeld, dan had ik meer in de setting van het boek kunnen vinden. Zon, hele warme dagen? In Nederland? Huh? Misschien ligt het ook aan het feit dat het "warme" weer nu definitief over is en de herfst goed voelbaar is, maar ik kon totaal niet snappen waarom dit boek zich nou zo nodig in Nederland af moest spelen. Ik was niet zo in de stemming voor een Nederlands zomerboek blijkbaar, oeps. Dat gezegd hebbende, of zomer in Nederland nou wel je ding is of niet, het is en blijft een thriller. Dusja, hij moest meegelezen worden toen we hem gingen lezen met de samenlezenwe-club. En hoe negatief ik nu ook lijk aan het begin van de recensie... Zo voelde ik me zeker niet over de inhoud van het boek.
Ik lees momenteel veel losstaande korte verhalen of meteen hele series van thrillers, dus een keer een losstaande thriller was gek genoeg een fijne afleiding. Ik weet hoe ik altijd schreeuw dat ik series beter vind, omdat er meer diepgang is, meer karakterontwikkeling, meer tijd en meer een band met de karakters (Zo, hebben we dat vast uit de weg geruimd), maar een losstaande thrillers heeft ook zeker zijn charmes. Je hebt geen commitment nodig naar een hele serie van 10+ delen, je opent het boek, sluit het en hoeft je niet af te vragen hoe het verder gaat, en het verhaal is niet te ingewikkeld. Gezien mijn moeite met geheugen en het voelen van spanning, is het dus fijn om even een losstaand boek te lezen.
Ik heb nog nooit een boek van Liz Ouwens gelezen en ik moet toegeven, Liz weet hoe ze moet schrijven. Haar schrijfstijl is in mijn ogen niet echt heel spannend, maar wel emotioneel. De impact van het verhaal op de karakters, de sfeer in het boek en de zwaarte van de gebeurtenissen weet Liz Ouwens perfect te omschrijven. Ook weet ze met haar verschillende perspectieven heel goed wat ze op welk moment vertelt en weet ze het verhaal zo te vertellen dat je door wil lezen om te weten wat er gebeurt met de karakters en hoe het afloopt. De schrijfstijl is makkelijk en toegankelijk, de hoofdstukken zijn kort en dus is het boek makkelijk weg te leggen.
De karakters van 'Badgasten' zijn tot op zekere hoogte goed uitgewerkt]. Met niet al te veel details, zonder al te veel woorden, heb je toch een vrij goed idee van hoe de personages in het leven staan, wie ze zijn en waar ze mee te dealen hebben in hun leven. De karakters zijn op hun eigen manier interessant. Ze zijn niet heel excentriek, niet heel bijzonder, maar hun verhaal (dat dus in de loop van het verhaal naar voren komt) is wel interessant om te lezen. Er is naar mijn weten niet heel veel karakterontwikkeling die plaatsvindt in het verhaal. Er zijn vooral veel geheimen die uit moeten komen, veel onzekerheden over waar de waarheid ligt en wat er met mensen gebeurd is. Dat vind ik zelf heel interessant.
Qua verhaal moet je niet verwachten dat je in een superspannende thriller duikt waarin bloed en ledematen in het rond gegooid worden alsof het weerballonnen zijn. Nee, bij 'Badgasten' mag je een verhaal verwachten over ingewikkelde familiebanden, mensen die hun geheimen koste wat kost willen verbergen en de impact hiervan op de mensen om hen heen. Stap voor stapje kom je dichter bij de waarheid. Het was heel erg mooi en vloeiend geschreven met een goede opbouw. En het beste werd bewaard voor het laatst. Dit verhaal is het waard om te lezen, als het maar om te laten zien dat niet alles is zoals het lijkt. Tijdens het lezen van dit boek besefte ik pas hoe wankel vertrouwen eigenlijk echt is. Alles wat je denkt dat de waarheid is, kan een leugen blijken te zijn. En het schaadt zoveel mensen. Het was mooi om te zien hoe het verhaal zich ontwikkelde en ik heb oprecht genoten van het lezen, ook zonder de hele hoge spanning.
De thema's wraak, geheimen en leugens komen in dit boek op een hele 'mooie' manier naar voren.
Het verhaal zit verder goed in elkaar en als je op zoek bent naar een wat minder heftige thriller, raad ik deze zeker aan. Ik geef 'Badgasten' 3,5 ster!
~ Live Your Life Reading
~ Live Your Life Reading