Advertentie

“…Heel lang is de dood voor ons geen onderwerp van gesprek geweest…” (blz 7)
Al direct wordt het verhaal in een bepaalde richting gezet.

“… dood is onzin en oud worden een gotspe, laten we er over ophouden…”(blz 7)
Maar ondertussen komt dit thema heel vaak in het boek voor. Het verhaal gaat over de 4 vrienden uit Ventoux. Voor wie dat boek niet heeft gelezen worden de personages kort geïntroduceerd. Bart, degene die het verhaal vertelt, de schrijver, zijn dochter Anna is journalist. Joost die een palazzo wil kopen in Italië. David die de bedrijfsleiding van zijn café heeft overgedragen aan zijn neef en Andre, hij heeft een aardig centje van zijn dealen over gehouden!
Het verhaal heeft pareltjes van taal:
“… wij, de vier vrienden, vormden een bloeiende coöperatie van gedeelde herinneringen…”( blz 7)
Deze vier vrienden voelen een soort van onvoorwaardelijke vriendschap voor elkaar. Zij zijn jeugdvrienden en met tussenpozen spreken ze elkaar niet. Het is nu vijf jaar geleden, maar als Joost aangeeft dat hij hulp zoekt voor zijn project in Italië in Ferrara, het verbouwen van ‘zijn’ palazzo tot design-hotel, dan stappen ze op om hem te helpen.
Korte conversaties maken het verhaal levendig!
Daar tussendoor loopt het verhaal van Barts dochter Anna, zij wordt oorlogscorrespondent in het Midden Oosten. Bart vindt het vreselijk…
“…mijn catastropishm, mijn geweldige aanleg voor het bedenken van noodlottige scenario’s, hield me in een wurggreep…”( 96)
De vrienden kunnen niet veel betekenen voor de verbouwing van Joost, ze hebben geen enkele ervaring met dit soort klussen.
“… moedeloosheid sloop geniepig het pand binnen…”( blz 72)
Maar zij kunnen wel doorpakken in het regelen via de makelaar Bianca. Zij kent de situatie ter plaatse en coördineert verder de hele verbouwing.
David is geregeld moe en slaapt ’s middags. Hij komt vaak op de vismarkt en leert daar Perotto kennen. Wie of wat is Perotto? Visser, vishandelaar, mandenvlechter, kent beroemde dichters.. maar dat hij niet is wie hij voorgeeft te zijn… dat is helder.
Deze drie verhalen vlecht Wagendorp door elkaar. De verbouwing met een vleugje historie, de spanning die het verhaal van Anna teweeg brengt en… de rol van Perotto.
Daarnaast lezen we beschouwingen over het leven, over emoties die met de dood te maken hebben. David is ernstig ziek. Hij dwingt de ‘mannen’ ook om hun gevoelens nu wél uit te spreken, nu wel met elkaar te delen. Het geeft ze een vorm van ‘vrijheid’… zij hebben elkaar nu heel hard nodig .Ze zijn er voor elkaar.
“… het was alsof de oerkracht van het leven zich over me ontfermde..”(blz 249)
Een heerlijk, ook spannend boek om te lezen. Het verhaal wordt langzaam opgebouwd. Je gaat als lezer mee met de ‘mannen’. Je krijgt ook hoop voor David, je voelt de spanning van Bart in zijn ongerustheid over Anna en ik verdacht Perotto ook… ( zo blijkt maar weer hoe snel vooroordelen zijn!!) Het design hotel is op tijd klaar, het boek over Ferrara heeft ook de openingsdatum van het hotel gehaald…
De ontknopingen komen dan achter elkaar… hou je aandacht erbij en leg het boek niet weg!
Het is een verhaal met veel lagen, met pareltjes van zinnen en beelden. Je zou willen afreizen naar Italië om Ferrara zelf te ontdekken.

Reacties op: Vrienden, RIDDERS die het opnemen tegen de TIJD.

167
Ferrara - Bert Wagendorp
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners