Roken is dodelijk.

Recensie
Schrijver: Luc Vos

Adem, een Anne Verelst thriller.
Van uitgeverij Neckar heb ik een recensie-exemplaar ontvangen van het boek Adem, een Anne Verelst-thriller, waarvoor mijn dank. De voorkant van het boek ziet er mooi uit, een groene achtergrond, gifgroen? Ter hoogte van het hoofd een rose-rode rookwalm met een weerkaatsing daarvan op hoofdhaar. Wat zou dat te betekenen hebben?
De samenvatting op de achterkant van het boek nodigt uit tot het lezen van het boek. Zou er een seriemoordenaar operationeel zijn of waadt er een virus door Antwerpen? Dat belooft veel spanning.
De achterkant van het boek heeft een strakke, zwarte lay-out met duidelijke witte letters, goed leesbaar.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en begint bij hoofdstuk 0.
Luc Vos heeft een vlotte schrijfstijl. Als je begonnen bent met het boek, kun je bijna niet meer stoppen tot het eind.
Ik heb enorm genoten van deze spannende thriller, een echte aanrader.

Adem
Een man stikt, zonder verklaarbare reden. Zijn dood is gruwelijk en weinig tijd verstrijkt tussen de eerste symptomen en zijn dood. Met een volgend slachtoffer gebeurt hetzelfde.
Twee sterfgevallen door verstikking onder verdachte omstandigheden. De longen blijken een opmerkelijke kleur te hebben. De forensisch arts vertrouwt het niet en betrekt de recherche erbij. Anne Verelst krijgt de leiding over de zaak. Ondertussen raakt Anne verliefd op Toby, die haar steun en toeverlaat is. Het privé leven van Anne staat op zijn kop, haar verliefdheid en de zorg voor haar jong-dementerende moeder maken het voor haar lastig om continue de aandacht bij het oplossen van de lopende zaak te houden.
Inmiddels zijn er al 5 slachtoffers. Het 5e slachtoffer is een jong meisje van nog geen 18 jaar. Allen zijn door verstikking omgekomen, de longen stopten met werken, maar waardoor? De longblaasjes worden hard, verstenen als het ware, ze verliezen hun functie. De longen stoppen langzaam maar zeker met werken. Er is een duidelijke chemische reactie in de longen die ze vernietigt. Er zijn 5 doden in 2 weken tijd. Inmiddels heerst er paniek in Antwerpen, waadt er een virus of is er iets anders aan de hand? Beide mogelijkheden houden Anne Verelst en haar team in hun greep. Het oplopende dodenaantal moet echt gestopt worden voordat de situatie onhoudbaar wordt en er alom paniek in Antwerpen heerst. Zelfs de politiek bemoeit zich er al mee.

Naast de verhaallijn over Anne en de zaak, wordt ook de verhaallijn over de dader goed beschreven. Eigenlijk is de dader ook een slachtoffer. Je kunt je er een beetje een voorstelling van maken door welke omstandigheden een verbitterd persoon tot wandaden kan overgaan. Zint hij op wraak?

Meer recensies van Marjo Jacobs-Nijssen