Advertentie

Een van de talenten van Annejet van der Zijl is om aan de hand van een bijzonder verhaal geschiedenis levend te maken. In Leon en Juliette, het boekenweekgeschenk van 2020, lukt dat haar weer. Leon is een Nederlandse jongeman die zijn geluk gaat zoek in Charleston. Charleston is op dat moment een van de belangrijkste plaatsen voor slavenarbeid. Leon vindt niet alleen zijn financieel geluk in Charleston, maar ook zijn levensgeluk met Juliette, een zwart meisje.

Ondanks het verplichte novelle-format weet Van der Zijl heel veel informatie te geven over de slavenhandel en de weinige rechten van slaven. Zij doet dat door vooral feitelijk te blijven, zodat je als lezer zelf de kans krijgt om je oordeel te vormen. Ze maakt ook geen heilige van Leon, want ondanks zijn geheime huwelijk met Juliette, blijft hij wel handelen in Charleston. Hij blijft dus waarschijnlijk ook verdienen aan het gebruik van slaven in zijn onderneming.

Een nadeel van het feitelijk verslag is dat je als lezer wat op afstand blijft. Juliette en Leon blijven mensen op papier, hun beweegredenen zijn niet altijd duidelijk. Gezien het feit dat deze geschiedenis zich meer dan tweehonderd jaar geleden heeft afgespeeld en het een kleine geschiedenis is, is er ook niet veel materiaal waaruit gevoelens of beweegredenen ontleend kunnen worden.

Het is een heel mooi boekenweekgeschenk geworden met een actueel onderwerp verpakt in een historische jas. Het is goed om meer kennis te krijgen over de slavernij en haar gevolgen. Een boekenweekgeschenk waarvan je hoopt dat veel mensen het ook echt gaan lezen.

Reacties op: Een leerzaam boekenweekgeschenk

560
Leon & Juliette - Annejet van der Zijl
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker