De zorg voor schoon water

Martin Pruimers Martin Pruimers
24 mrt 2021

Lia An Phoa is in 1980 geboren in Capelle aan den IJssel, maar de eerste jaren heeft ze voor deze rivier niet veel belangstelling gehad. Deze kwam pas later, nadat ze meerdere reizen heeft gemaakt naar, over en te voet langs verschillende rivieren: de Rupert in Canada, de Hollandsche IJssel, de Dart in Engeland, de Tjågnårisjågåsj in Zweden, en de Maas.
Na een aanvankelijke keus voor filosofie besluit ze na de middelbare school bedrijfskunde te gaan studeren, maar tijdens het eerste jaar slaat de twijfel toe en besluit ze ook nog een studie filosofie te gaan volgen.
Tijdens haar reizen zag ze de harmonieuze manier waarop mensen met de rivieren konden samenleven en hoe geleidelijk aan de samenleving de rivieren is gaan gebruiken, of beter gezegd misbruiken. Ook ontmoet ze veel gelijkgestemden, die haar inspireren om haar werk voort te zetten. Herbij doet ze wel erg veel aan “namedropping”. Dat heeft ze niet nodig.
De ervaringen bij haar reizen zetten haar er toe om “wandelcursussen” te gaan organiseren onder de naam Spring College, waarbij ze mensen ertoe aanzet om na te denken over hun leven en de verhouding van de mens tot de natuur en met name tot de rivieren. Ze ziet met verbijstering hoe de rivieren veranderen van drinkbare wateren in vervuilende stromen, ten gevolge van de activiteiten van de mens. Daarom zet ze zich in voor een beter waterbeheer door een organisatie Drinkable Rivers op te zetten.
Dit boek is verdeeld in “hoofdstukken” per rivier of wandeling, in verschillende werelddelen. Ze neemt de lezer mee op haar wandelingen en bij haar overpeinzingen.
Het is een inspirerend en activistisch boek, waarbij je je als lezer steeds meer gaat afvragen waarom wij mensen niet beter voor onze natuurlijke wereld zorgen. Aan de andere kant vraag je je af of zij zich niet meer moet bekommeren om haar ecologische voetafdruk, met alle reizen die zij maakt.
Het boek is in ieder geval een prettig leesbare aanrader voor iedereen die zich bekommert om onze wereld.

Meer recensies van Martin Pruimers