Aangrijpende liefdesgeschiedenis

MarYan 21 augustus 2020
Het boek begint met een kort hoofdstuk:
1986 Een jong meisje wacht gespannen op de trein uit Tsjecho - Slowakije. Ze kijkt om zich heen of ze in de gaten gehouden wordt, want dat kent ze inmiddels.. Ze bevindt zich op een klein station, de eerste stop in het vrije Westen.
Maar degene die uitstapt is niet wie ze verwachtte...

Dit aangrijpende liefdesverhaal speelt zich deels af in 1986 in het communistische Praag, waar Laure, de hoofdpersoon, terechtkomt als au pair bij de familie Kobes. Ze heeft weinig idee van de politieke toestand in dit land achter het ijzeren gordijn, maar daar komt ze snel achter als ze Tomas ontmoet, de populaire dissidente muzikant.
Door haar verliefdheid en betrokkenheid bij het marionettentheater, waar ze hem ontmoet, wordt ook Laure op een gegeven moment gevolgd, of laat haar werkgever Petr Kobes haar volgen? Loopt ze gevaar?
De schrijfster geeft heel goed de onheilspellende sfeer in de stad weer. Je voelt als lezer de dreiging.

In andere hoofdstukken lezen we over Laure in het heden, ze woont nu in Parijs en heeft het museum van verbroken beloftes opgericht. Er worden voorwerpen tentoongesteld met emotionele waarde, gedoneerd door allerlei mensen, met hun verhaal van wanhoop teleurstelling, bitterzoete herinnering. Laure heeft ook zelf voorwerpen geplaatst en worstelt nog steeds met gevoelens van schuld..
Ze woont in een sober klein appartement na haar scheiding en bekommert zich om een zwerfkat die ze de naam Kočka geeft, het Tsjechische woord voor kat. Ze durft nauwelijks toe te geven aan haar gevoelens voor het poesje.

May, een doortastende journaliste van een gerenommeerd tijdschrift, heeft het voor elkaar gekregen en mag een artikel schrijven over het bijzondere museum, en weet uiteindelijk ook dieper door te dringen tot Laure.

Er zijn nog hoofdstukken die spelen in Berlijn, in 1996. Laure heeft daar haar werk bij de Britse ambassade en komt per toeval Petr weer tegen. Het personage Petr Kobes wordt ook goed uitgewerkt, we lezen zijn beweegredenen. Ook interessant!

Ondanks dat je steeds switcht van heden naar verleden leest het heel prettig, het verveelt ook geen moment.
De levendige beeldende schrijfstijl van Elizabeth vind ik erg fijn.

De cover van het boek vind ik erg mooi maar toch. Alles delfts blauw? In andere vertalingen vind ik de cover toepasselijker.
Elizabeth Buchan is een Britse schrijver (21/05/1948) en schrijft sinds 1985 (non-fictie /fictie) Opmerkelijk; een van haar boeken is uitgegeven onder 2 verschillende titels.

Meer recensies van MarYan