Herinneringen
De titel van dit boek met verhalen zet je in eerste instantie op het verkeerde been. Het is géén boek over auto's :)
Jo Komkommer haalt in deze verhalenbundel herinneringen op. Ten eerste aan zijn grootvader Jozef Komkommer, de Diamantair.. Ook vertelt hij over een speciale jeugdvriend, en het dorpje Waarloos waar hij als student in de brouwerij van zijn bompa en bobonne werkt.
De verhalen gaan over hoe het leven kan lopen, rare kronkelwegen volgen die je toch brengen waar je moet zijn. Het gaat over zijn avonturen als reisleider, de bijzondere mensen die hij tegenkomt.. een sportheld.. allen worden liefdevol beschreven.. en later als receptionist in hotel 't Sandt in Antwerpen, en de liefde natuurlijk ook de liefde.
Dat doet hij op een voelbaar melancholische wijze.
De titel van het boek komt ook voorbij.. en daaraan voorafgaand zijn struggle om een rijbewijs te bemachtigen. "Behalve stilstaan vond ik gewoon rechtdoor rijden ook best lekker"
Die rijlessen bezorgen je zeker een glimlach. Zo ook de foto van klusjesman Jo, die zich opmaakt om een gloeilamp te vervangen...
Er zit humor in de verhalen maar ze zijn ook weemoedig. Herinneringen aan geluk en verdriet... Mooi..
Helaas was het niet een boek waar ik een klik mee kreeg. Dat heb je soms, wat niet wil zeggen dat het geen goed boek is.
Kees van Kooten, niet de eerste de beste, roemt; "wonderlijk openhartig, geestig, ontroerend, leerrijk" En dat is het ook zeker allemaal, alleen pakte het mij niet. Helaas