Wat is normaal
In Thuis is waar we beginnen (mooie titel) blikt Robin van den Maagdenberg terug op haar jeugd. Het is geen al te vrolijk beeld, haar vader(beeldhouwer) lijdt aan psychoses en dat heeft
-uiteraard- veel invloed op de rest van het gezin. Robin is de oudste van 2 dochters en heeft een bijzondere band met haar vader.
Ze onderzoekt in dit debuut ook wat het woord 'normaal' eigenlijk inhoudt. Wat als je niet past binnen de lijntjes?
Dit vind ik een interessante vraag. In het kleine dorpje waar ik opgroeide merkte ik op een gegeven moment ook dat wij (als gezin) 'anders' waren, wij hoorden er niet echt bij. Dat is iets wat ik nu nog steeds merk.. Ik heb snel dat gevoel dat ik er niet bij hoor. Je gaat daar ook naar leven waarschijnlijk.
Mensen hebben een bepaald vaststaand beeld van psychoses, of van welk 'anders zijn' dan ook. Doe maar normaal! Dat is veilig, dat kennen we..
"Normaal is niet meer dan een obsessie met conformisme en een illusie van superioriteit"
Robin vraagt zich ook af of het erfelijk is, ze krijgt last van angsten en gaat in therapie. Ze wil niet worden als haar vader!
".. we spraken niet over dingen als angst, opluchting, verdriet.. "
Ik had eigenlijk een andere verwachting van dit boek, ik dacht dat het een roman zou zijn. Maar op de achterflap staat ook al:
".. een liefdevolle en poëtische reconstructie van opgroeien in een kunstenaarsgezin"
Ik moest even wennen aan de schrijfstijl maar gaandeweg kon het me zeker boeien! En Robin schrijft mooie zinnen...
"Ik vreesde dat ze mijn boosheid zou opbergen in het ladekastje, naast de tranen"
Het was een eenzame jeugd..
Dit boek is ook een zoektocht naar zichzelf denk ik.
Robin van den Maagdenburg is schrijfster en journaliste, en publiceert essays over moderne kunst en schrijvers.