Neem je plek in.

MarYan MarYan
13 mrt 2023

"Als we niet bij onszelf zijn en geen grenzen kunnen stellen, lopen we het risico ons in de wereld of aan de anderen te verliezen".

Dit is voor mij heel herkenbaar, dat zie ik regelmatig voor me gebeuren.
De titel vind ik mooi gekozen, het is meteen duidelijk waar het om gaat.
Iedereen herkent het denk ik wel dat je opeens denkt: 'en nu is het klaar' Dan heb je het al te ver laten komen dus.
Waarom is het zo lastig om nee te zeggen.. Om je grenzen op te merken, voor het te laat is.
Het blijkt ons van nature slecht af te gaan omdat lang geleden kuddegedrag het veiligst was. Het vergt moed om dingen anders te doen dan anderen. Iets anders te willen dan verwacht wordt. Ook kregen we waarschijnlijk geen al te goede voorbeelden als kind. Alhoewel grenzen zorgen voor duidelijkheid en stabiliteit is het ook goed om als kind je grens te mogen aangeven. Dit leren we te weinig. Bij mij thuis waren er vroeger te weinig grenzen en dat geeft een onveilig gevoel.

Grenzen ervaren of geven heeft ook te maken met gevoeligheden en teleurstelling. Je wilt de ander niet teleurstellen of kwetsen en geeft maar toe. Als je dat steeds doet verzwak je jezelf. Je gaat je misschien later boos voelen (ik heb dat zelf wel)of verdrietig. Het geeft stress. Sommige mensen kunnen ook nogal vasthoudend zijn. (die gaan vaker over grenzen of manipuleren)
Het is eerlijker en echter om je grens aan te geven en je relaties zullen er vaak door verbeteren. Wees vriendelijk maar beslist.
Het aanvoelen van elkaars en eigen grenzen kun je leren.

Onbegrensd online zijn.. Herkenbaar? Sociaal media trekt enorm en er is zoveel interessants te googelen.
Hierin verlies ik mij wel regelmatig. Daar kun je ook grenzen bij stellen.
Of bij je eetgedrag..

"wanneer je niet in je centrum bent en geen lichaamsbewustzijn hebt, is grenzen stellen niet mogelijk"

Sellin geeft veel voorbeelden, oefeningen, methoden om in je centrum te komen.
Neem je plek in!
Je lichaam geeft grenzen aan, dus is het goed om daarnaar te leren luisteren. Spanning op de borst, moeheid, hoofdpijn, agressie.

Ik vind het een heel interessant boek over een boeiend onderwerp, leerzaam, maar ook best ingewikkeld.

Meer recensies van MarYan