Een belangrijk verhaal

Nienke Hutten 10 oktober 2023
Titel: Wind
Auteur: Esther Walraven
Uitgeverij: Best of YA (XS-serie)
Genre(s): novella, Young Adult, contemporary
Thema’s: vertrouwen, consent (#metoo), watersport
Content Warnings: grensoverschrijdend gedrag, overmatig alcoholgebruik
Gelezen in: het Nederlands (originele taal)
Beoordeling: 4 uit 5 sterren

Samenvatting:
Sam gaat een zomer lang kitesurfles geven op een schiereiland, mede om daarbij even te kunnen ontsnappen aan zijn thuissituatie. Hij doet heel erg zijn best, maar kan de afgelopen periode maar niet vergeten: zijn vader blijkt te zijn beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en zoekt ook nog eens zijn uitvlucht in de alcohol… Dan blijkt Sam zelf ook gevoelens te hebben ontwikkeld voor een minderjarig meisje en weet hij niet meer wat hij met zichzelf aan moet.

‘Wind’ is een mooi verhaal over worstelingen met het leven, nadenken over ethisch juiste handelingen en het hebben van vertrouwen.

Recensie:
‘Wind’ is het negende boek in de XS-serie van Best of YA, een reeks met novella’s speciaal bedoeld voor de leesbevordering van jongeren. Ik ben persoonlijk groot fan van deze serie – ik heb dan ook alle boeken al gelezen – omdat deze boeken de perfecte lengte hebben om te beginnen met lezen: ongeveer 100 pagina’s per boek. De verhalen bevatten korte hoofdstukken, geen ingewikkelde taal en goed te begrijpen personages.
Zo ook ‘Wind’. Midden in het verhaal val je binnen in het leven van Sam en gaandeweg leer je meer en meer kennen wat er in zijn hoofd omgaat en waarom. Hij maakt een moeilijke tijd door en probeert zichzelf en zijn vader uit een stressvolle situatie te krijgen, maar dat gaat iets moeilijker dan verwacht. Het verhaal volgt een klassiek ‘Coming-of-age’ patroon, waarin Sam zichzelf en zijn visie op het grensoverschrijdend seksueel gedrag beter leert kennen en leert uiten. Ik vind het erg sterk hoe dit is vormgegeven en vind het ook erg belangrijk dat Sam zijn vader de waarheid vertelt in het boek (ik zal niet verklappen wat hij heeft gezegd): dit is ook een goede boodschap voor de lezer en een goede visie om mee te nemen naar de echte wereld, de wereld buiten het boek. Daarnaast laat Sam mooi zien hoe je bij jezelf kan reflecteren of jij goed bezig bent met consent!
Buiten deze mooie boodschap vond ik ook dat de personages erg goed waren uitgewerkt. Ondanks dat je midden in iedereens leven als het ware binnen komt vallen, leer je vrij snel karakterspecifieke eigenschappen en kan je de personages ook vrij snel als echte personen zien. Daarnaast is de omgeving van het verhaal ook goed omschreven. Ondanks dat ik nog nooit op een schiereiland ben geweest, kreeg ik toch een goed beeld van de omgeving (trouwens een erg originele locatie voor een boek! Ik kan me niet herinneren dat ik eerder een Nederlandstalig werk heb gelezen wat zich afspeelt op een schiereiland).
Het enige dat wat mij betreft wat anders had gemogen is het geven van achtergrondinformatie over de thuissituatie van Sam. Ik snapte in het begin van het verhaal eigenlijk niet zo goed wat er aan de hand was bij Sam thuis en waarom hij dus zo neerslachtig was. Ik had het fijner gevonden als dat iets eerder in het verhaal bekend werd gemaakt, want ik was nu vooral aan het gissen en daardoor had ik het idee dat ik in de eerste paar hoofdstukken het doel van het verhaal miste.
That being said: ik vond het echt een heel goed en belangrijk boek. Het doel van het verhaal kwam gelukkig vrij snel na die eerste paar hoofdstukken en toen heb ik het boek binnen één ruk uitgelezen. Esther, ik kijk nu al uit naar je volgende boek!

Meer recensies van Nienke Hutten