Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Aangrijpend boek

In beide wereldoorlogen hebben zoveel mensen gevochten en hun leven gegeven voor de vrijheid die we vandaag de dag kennen. Het leed van de burgers onder de bezetting is een soms vergeten stukje geschiedenis. Net hierop wordt er in dit boek gefocust.

Langzaam aan verdwijnen ook de getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen merk je dat steeds meer mensen geen besef hebben van wat er zich toen heeft afgespeeld of er totaal geen interesse in hebben. Net daarom vind ik het belangrijk om over beide wereldoorlogen te blijven lezen, opdat we nooit vergeten welke opofferingen er nodig waren voor de vrijheid waar we tegenwoordig van kunnen genieten.

Het minste wat ik kan zeggen is dat de gruwel waaraan de burgers in de Ardennen werden blootgesteld me geraakt heeft. Het boek is helder geschreven en daarom ook toegankelijk voor iemand die bijvoorbeeld niet zo vaak geschiedenisboeken leest.

De Ardennen zijn voor mij niet geheel onbekend, maar toch waren de kaartjes erg welkom. Ze verduidelijkten de posities van de Amerikanen en Duitsers en gaven aan waar bepaalde getuigenissen zich afspeelden.

Er komen veel zaken aan bod waaronder de taalkwestie en het geweld van de Gestapo tegen burgers, maar er wordt ook dieper ingegaan op de schade die de geallieerden hebben aangericht.

In het boek staan ook verschillende schokkende foto's die geen verdere uitleg behoeven. De gruwel van de oorlog wordt zo erg pijnlijk geïllustreerd. Echter waren er tussen al dat leed ook blijken van menselijkheid op te merken en dat is me na het lezen zeker bijgebleven.

Dit boek was meer dan een opsomming van namen van slachtoffers. De afwisseling van verhalen achter de cijfers en het informatieve deel maken van dit boek een boeiend en indrukwekkend geheel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Our Library Belgium

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?