Advertentie

‘Het mes van de sluipmoordenaar’ – Sarah J. Maas

'Novelles in de Glazen Troon-serie', is de ondertitel. Wanneer je uit deze serie nog niets gelezen hebt, stop niet met lezen. Dit boek is het perfecte instapmodel voor de serie.

Dit achtste deel speelt zich namelijk af voordat deel een van het verhaal start. En daarmee kun je met dit deel beginnen, waarna je de delen een tot en met zeven erna zou kunnen lezen. Met de nadruk op ‘kunnen’; de boeken uit de serie zijn namelijk ook uitstekend los van elkaar te lezen.

Sarah J. Maas, geboren in 1986 is een jonge succesvolle Amerikaanse auteur die naast blogger ook al vroeg begon met het schrijven aan haar Glazen Troon-serie. Haar eerste schrijfsels bracht ze in eigen beheer uit. Momenteel wordt de serie in vijfendertig talen uitgebracht.

De auteur doet er nochtans alles aan om succes uit de weg te gaan. Het fantasy-genre is een moeilijk genre. Veel lezers lezen alles behalve fantasy. De trouwe volgers van fantasy lijken een vrij statische en relatief kleine hondstrouwe groep lezers, die alles lezen dat los en vast zit.

Fantasy wordt niet alleen ondergewaardeerd, het heeft ook zoveel subgenres dat je als nieuwsgierige lezer al voor de eerste kennismaking de weg kwijt kunt raken of een valse start maakt. Het beeld van niet fantasy-lezers over de boeken zijn gevuld met onjuiste vooroordelen.

Daarnaast valt deze serie onder de Young adult categorie. En dat schrikt volwassen lezers af. Dit boek is geschikt voor jong volwassenen en zeker ook voor volwassenen. En dat label maakt het lastig.

Uitgeverij Meulenhoff Boekerij heeft het lef om fantasy uit te brengen. Naast prachtige uitgaven qua uiterlijk zijn het ook ideale boeken om kennis te maken met fantasy of om je verder te verdiepen in dit genre. Holly Black, Veronica Roth en Leigh Bardugo zijn uitstekende auteurs om te starten met dit genre. De Glazen Troon-serie en de zojuist gestarte nieuwe Crescent City-serie Huis van aarde & bloed van Sarah J. Maas zullen zelfs de grootste fantasy-hater over de schreef trekken en werelden openen. Het vraagt lef van de sceptische lezer. Het lef om dit boek te pakken en het eerste hoofdstuk te lezen. En dan ben je verkocht.

Niets mooier dan vroeger voorgelezen te worden over prinsen en prinsessen, avonturen, gevaren en liefde. En dat gevoel keert terug wanneer je dit boek leest. Geen robots, ruimteschepen en galactische werelden. Nee, een wereld als die van ons, met flarden uit lang vervlogen tijden, koningen en kastelen.

Celaena is sluipmoordenaar bij het gilde van Arobynn Hamel. Deze man die alles heeft dat hij wil, geeft opdrachten aan Celaena en haar compagnon Sam. Het mes van de sluipmoordenaar bevat vijf verschillende verhalen die zijn gekoppeld aan deze opdrachten. Ze hangen niet als los zand bijeen in dit boek maar vormen tezamen een geheel dat de perfecte introductie vormt voor deze succes-serie.

Sarah J. Maas heeft het talent om je na een paar pagina’s in haar greep te nemen en niet meer los te laten. Geen rust voor de lezer. Een kettingreactie aan avontuur, intrige, hoop en liefde. De romantiek is echt, meedogenloos en overrompelend. De spanning binnen de verhaallijnen over de opdrachten die Celaena en Sam moeten uitvoeren, loopt geregeld zo hoog op dat ik op het punt kom dat ik niet meer verder wil lezen. En juist wel.

De personages zijn perfect gekozen en worden geraffineerd uitgewerkt. Je sluit vriendschap met ze of je veracht ze. Er is veel ruimte voor interactie middels geloofwaardige dialogen en de omgevingen worden sprookjesachtig tot in detail beschreven. Niets blijft onvermeld en er is sprake van inventiviteit in de gebeurtenissen.

Wanneer je besluit om dit boek te kopen, ontvang je bij dit boek een wonderschone verzamelbox waar de gehele Glazen Troon-serie in kan worden opgeborgen.

Ik kan nog veel meer vertellen over deze prachtige serie en deze verrassend mooie proloog. Liever zou ik zien dat de lezers van mijn recensie het aandurven om de stap te zetten om deze serie te ontdekken. Ik gun iedereen het plezier, de ontsnapping en ontspanning die dit zal opleveren.

Zowel de auteur als de uitgeverij verdienen met dit boek vijf sterren. Dit boek is bijna te mooi om waar te zijn.

Persoonlijke songtekst:
‘Tell me my life is about to begin
Tell me that I am a hero
Promise me all of your violent dreams
Light up your body with anger
Now, in this ugly world
It is time to destroy all this evil
Now, when I give a word
Get ready to fight for your freedom Now’
(Genesis – The knife)

Peter
Perfecte Buren

Genre: fantasy
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022590638
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 400
Verschijningsdatum: augustus 2020

Hartelijke dank aan Uitgeverij Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Reacties op: The Knife

37
Het mes van de sluipmoordenaar - Sarah J. Maas
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners