verbazingwekkend

Petra Holla 30 december 2022
Bij de eerste bladzijdes ontvang je naast een plattengrond ook een lijst van personages. Iets wat zeker als je verder in het boek raakt handig is om te zien wie ook al weer wie is. Het boek leest vanaf het begin prettig. Het is even wennen dat de eerste drie hoofdstukken zich eigenlijk gelijktijdig afspelen, maar als je het door hebt leest het super. Je leeft meerdere generaties mee met de familie Sassoon en Kadoorie. Hoe de opiumhandel hun basis voor de toekomst wordt, hoe de ondergang hun raakt. De tweede wereldoorlog waarin ze zeer veel Joden hebben helpen vluchten, maar ook hun gevangenschap, overlijden en het verder gaan van de volgende generaties. Gedurende het verhaal lees je weinig tot niets over de vrouwelijke nazaten. Pas in het allerlaatste hoofdstuk hoor je wat meer van de vrouwelijke nazaten. Het gaat dan ineens snel, wat ik op zich wel jammer vind. Juist door de vrouwen in deze familie ook een plek te geven, maak je het meer een geheel. Hoewel de mannen in het begin alles voor elkaar kregen gezien het tijdsbeeld, zou nooit gelukt zijn zonder de vrouwen aan hun zijden. Ook de generaties erna spelen vrouwen meer en meer mee, dat wordt te weinig meegenomen in dit verhaal.

Meer recensies van Petra Holla