De geschiedenis herleeft.

Petra Holla 04 november 2025
De cover waant je terug in het verleden. Een beeld voor veel mensen herkenbaar met de auto waarin J.F. Kennedy samen met zijn vrouw Jacky zat toen hij doodgeschoten werd. De Amerikaanse vlag op de achtergrond en de mogelijke dader er tussen.

Het verhaal is zowel fictief als op met waarheid beruste details neergezet. De auteur heeft qua research niets aan het toeval overgelaten en een aantal zaken voor het verhaal wat anders in de tijd gezet.

Het verhaal beslaat een periode van 1948 tot 1963 met een waardig epiloog als afronding. We maken kennis met heel veel personages en afkortingen wat zeker in het begin goed opletten is. Naarmate het verhaal vordert lukt dit gelukkig steeds beter. Het verhaal is opgebouwd rondom drie verhaallijnen. De ene is het verhaal van Otto Skorzeny een man met een Naziverleden en uit de gevangenis in Darmstadt wordt opgehaald en het land uit gezet wordt. De andere verhaallijn is rondom President Kennedy, waarin we niet alleen kennismaken met zijn privé leven maar ook met enkele vertrouwelingen om hem heen. Als laatste verhaallijn zijn daar de beide agenten van de NYPD: Franck Becker en zijn collega Gus Sandt die beide goed samenwerken en verschillende scenario’s weten te voorkomen.

Het verhaal komt langzaam op gang en geeft vooral de tijd vóór de daadwerkelijk actie weer. We volgen de personages in de drie verhaallijnen waarin eveneens heel veel flashback zijn verwerkt. Hierdoor leer je de hoofdpersonen uit deze verhaallijnen goed kennen en naar het einde toe weet je van alle hun beweegredenen tot die dag, tot het moment.

De hoofdstukken zijn kort en wisselen regelmatig van verhaallijn. Er is geen constant spanningsboog, wel een uiteenzetting van het diplomatieke gekonkel op hoog niveau. Door de filmische manier van schrijven zie je de levens van deze mensen voor je.

Meer recensies van Petra Holla

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.