Familiegeheimen.

Petra Holla 30 oktober 2025
Op de cover spat de titel er vanaf. Daar tussen de letters staat de vuurtoren, als baken van het eiland. Ervoor een bos met wat kleine meertjes. De lucht is vol vuur en passie. Op de voorgrond wat struiken. Alles toont rust, maar is dat werkelijk zo.

Het verhaal is opgebouwd uit 3 delen die gaan over september en oktober 2022 met een aantal hoofdstukken over het verleden. In deel 1 maken we kennis met Blanca die wakker wordt en niet weet wie of waar ze is. Haar moeder Hannah helpt haar waar ze kan, maar is dit uit liefde voor haar dochter of speelt er meer? Het is een wat langere verhaal wat voortkabbelt.
In deel 2 maken we kennis met Noora Moedt en haar familie. Noora heeft haar hele jeugd op het eiland gewoond, maar voor verdere studie naar het vaste land is vertrokken en daar als verpleegster werkt bij Women on waves. Als ze weer terug is op het eiland, speelt het verleden weer op bij haar en gaat ze op zoek naar antwoorden. Vanaf hier voel je de onderhuidse spanning, wie spreekt de waarheid en welke kant gaat het op.
In deel 3 komen de verhalen van Blanca en Noora samen, verneem je de antwoorden op de vragen van beide dames en worden de knopen ontrafelt in een familie geschiedenis.

Het verhaal vangt aan met korte hoofdstukken die zeer beeldend geschreven zijn. In deel 1 blijven we vooral in het heden, komen er vraagtekens bij bepaalde gebeurtenissen bij je op, zijn de dingen die afspelen niet kloppend. Bij deel 2 gaan we met Noora switchen tussen heden en verleden en leer je de personages beter kennen. Het derde deel is kort en hier komt alles samen, waardoor je als lezer goed moet opletten hoe e.e.a. in elkaar zit.

Het boek is psychologisch van hoog niveau, familiebanden die anders in elkaar zitten, gebeurtenissen die goed uitgewerkt en afgerond worden.

Meer recensies van Petra Holla

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.