Verleden in het heden.

Petra Holla 05 november 2025
Joop van Riessen heeft al meerdere boeken rondom Anne Kramer geschreven en dit is dan ook weer een toppertje. Het is aan te raden de delen op volgorde te lezen, zodat je de rode draad in alle delen kan volgen.

Op de cover zien we een schim vanaf recht met een mes de cover inkomen, wat is deze persoon van plan? Op de achtergrond zien we een bloedkleur met de titel en de auteur in witte kleur geschreven die van de cover afspatten.

Het verhaal start met de moord op de Rector Magnificus van de UvA, als er nog een tweede moord volgt besluit commissaris Anne Cramer haar connecties te gebruiken om te helpen met het onderzoek. Wat volgt is een spannend verhaal die je meeneemt in de wereld van het verleden en heden. Alles wordt chronologisch vertelt, waardoor je in de emoties van de mensen wordt getrokken. Doordat dit inmiddels het 17e deel is, heeft Anne samen met haar partner Thomas een ware diepgang meegemaakt.

Joop zet diverse actuele thema’s in het licht: tekort aan personeel, het studentenleven, problematiek binnen de politie waar je prioriteit aan moet geven en alles wordt met een vleugje menselijkheid neergezet. Juist door deze realistische manier van schrijven, verhoogd hij het leesniveau. Hoewel het thrillergehalte niet super hoog is, voel je wel de onderhuidse spanning gedurende het verhaal.

Wat het soms lastig maakt zijn de langere hoofdstukken waarbinnen je met een volgende alinea van personage verwisseld. De schrijfstijl is pakkend met zeker mooie zinsspelingen die het karakter van de personages ten goede komt: ze zijn partners in waarheidsbevindingen, maar wel ieder vanuit zijn eigen rol.
In het verhaal voel je dat de auteur zelf vanuit zijn achtergrond schrijft en zijn ervaringen woorden geeft op papier. Hij zet een goede toon neer in dit verhaal en weet zo alles helder en vol spanning de lezer uren plezier te bieden.

Meer recensies van Petra Holla

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.