Familie moed

Petra Holla Petra Holla
3 apr 2026

Ik mocht dit boek lezen voor de boekenreizigers.

Op de cover zien we een jonge vrouw naar een winkel met een huis daarboven kijken. Het lijkt alsof er rook uit het huis komt. De subtitel beloofd een heftige ontdekking. Wat zou deze vrouw tot ontdekking komen in het heden, vanuit haar verleden.

Het verhaal is opgebouwd uit hoofdstukken met titels waarbij je tussen heden en verleden switcht. In het heden lezen we over Nora Smid die een relatie heeft met Guus Wieringa en wonen in Den Haag. Via een bevriend makelaar kunnen ze de oude kruidenierswinkel van de voorouders van Nora kopen. In het verleden lezen we over het wel in wee in deze kruidenierswinkel ten tijde van de tweede wereldoorlog. Daarin maken we kennis met overgrootouders Bram en Bets Willemsen en haar oma Janna.

Het verhaal neemt je vanaf het begin af aan mee in de verwikkelingen rondom dit gezin. De personages zijn in het begin veel en een aantal zijn voor het verhaal aanvullend, maar hebben geen meerwaarde. Nora wordt als personage goed uitgediept. Je leeft mee met de activiteiten van haar voorouders. De spanning, angst, honger en wie kun je nog vertrouwen wordt zeer goed neergezet. Stap voor stap beleef je hun verhalen van de oorlog. Hoewel de personages wat oppervlakkig blijven, kun je jezelf een goed beeld vormen van hun leven.

Hoewel het een zeer autobiografisch verhaal is, zijn er ook wel stukken die erg snel gaan en onvoldoende uitgewerkt worden. Het einde van het verhaal is verrassend en zou meer uitgediept hebben mogen worden, zodat de aanloop iets korter had gekund.
Een aantal onderwerpen in het begin van het verhaal komt verder niet meer terug, terwijl je als lezer daar juist antwoorden op zou willen hebben.
Een mooie aanvulling zijn de foto’s aan het eind van het verhaal; de ware kruidenierswinkel.

Al met al heeft de auteur een mooi verhaal gecreëerd rondom de verzetsactiviteiten van haar opa

Meer recensies van Petra Holla