Interessant maar niet vernieuwend als je de zaak kent
‘Het meisje dat spoorloos verdween‘ van Marja West is een interessant boek over een aangrijpende verdwijning die tot op de dag van vandaag nog steeds niet is opgelost.
De zaak rondom Willeke Dost – het 15-jarige meisje dat in 1992 verdween – blijft één van de meest intrigerende en tragische cold cases van Nederland. En Marja weet in dit boek de complexiteit van deze zaak heel goed over te brengen.
Wat ik vooral sterk vond, is hoe Marja West ons meeneemt in haar zoektocht naar antwoorden. Ze schrijft op een toegankelijke manier, waardoor je als lezer makkelijk wordt meegenomen in het verhaal, zeker als je nog niet bekend bent met de zaak. Doordat alle bekende informatie chronologisch is opgeschreven, krijg je als lezer echt een duidelijk overzicht van wat er wanneer is gebeurd, zonder dat het verwarrend wordt.
Marja heeft zichtbaar veel tijd en moeite gestoken in haar onderzoek. Ze sprak met getuigen, familieleden, experts én mensen uit Willekes omgeving. En hoewel we als lezers – net als iedereen die bij deze zaak betrokken is – nog steeds met veel vragen achterblijven, is er voor zover dat mogelijk is wel een compleet beeld geschetst.
Wat er die koude nacht in januari daadwerkelijk met Willeke is gebeurd, blijft helaas nog altijd een raadsel. Maar dat maakt dit boek juist ook zo aangrijpend in mijn ogen.
Wat ik ook fijn vond aan de manier waarop West schrijft, is dat ze dit op respectvolle wijze doet. Ze blijft hierbij zorgvuldig en menselijk.
Ze probeert geen kant te kiezen of beschuldigingen te herhalen waarvoor geen bewijs is, maar laat de feiten en verhalen voor zich spreken. Daardoor voelt het boek toch ook als een eerbetoon aan Willeke zelf.
Conclusie
Als True Crime “liefhebber”, was ik natuurlijk al bekend met de zaak van Willeke Dost. Veel van de informatie in dit boek was dan ook niet nieuw voor mij.
Voor een ieder die nieuw is in het genre en/of niet over alle feiten beschikt, is het absoluut een interessant boek dat interessante invalshoeken oplevert.
Of deze zaak ooit opgelost gaat worden? Ik hoop dat dit boek zorgt voor extra aandacht voor deze zaak in de hoop dat er ooit nog eens iemand opstaat met informatie.
‘Het meisje dat spoorloos verdween‘ is een interessant boek over een Nederlandse zaak, dat toegankelijk is geschreven. Zeker een aanrader voor liefhebbers van het genre, alhoewel voor mij dan niet echt vernieuwend.
Conclusie