Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De queen of crime nailed het locked room mystery genre!

Priscilla 11 juni 2024
‘Waarom we logen’ is niet alleen de nieuwste Will en Sara thriller. Karin waagt zich met deze thriller ook aan het klassieke ‘locked-room-mysterie’ thema. En dat doet de Queen of Crime geheel in haar eigen stijl!

Een rustige huwelijksreis zit er voor Will en Sara niet in als één van de eigenaren van de Lodge waar ze verblijven dood wordt aangetroffen.

Een afgelegen plek, een gruwelijke moord en een select gezelschap. De dader moet dus onder de aanwezigen zijn. Maar wie heeft de moord op zijn of haar geweten en waarom?

Sara en Will ontdekken dat de gezellige en afgelegen Lodge niet is wat het lijkt en komen al gauw tot de conclusie dat iedereen wel iets te verbergen heeft.

In ‘Waarom we logen’ maakt Karin Slaughter voor het eerst in haar carrière een uitstapje naar een klassieke vorm van schrijven binnen het crime genre: het locked-room-mysterie.

De klassieke crime liefhebbers zullen dit meteen herkennen vanuit de verhalen van Agatha Christie. Die hier overigens een meester in was. (‘En toen waren er nog maar…’ is het ultieme voorbeeld van een locked-room-mysterie).

Ook Karin Slaughter laat wat mij betreft in haar nieuwste thriller zien dat ze, hoe kan het ook anders, ook deze vorm van uitwerking geweldig beheerst!

Natuurlijk volgen we in dit verhaal de verhaallijnen van Will en Sara. Het feit dat hun huwelijksreis op deze wijze verstoord wordt, zette de toon voor het verhaal.

Naast dat we vanuit hun perspectieven lezen, is er ook een zeer intensief perspectief aan toegevoegd. En wel dat van het slachtoffer.

Als lezer ben je samen met Will en Sara in een race tegen de klok opzoek naar de dader voordat alles en iedereen kan gaan en staan waar ze willen. Zelfs het wachten op hulp geeft de nodige beklemmende gevoelens.

Personages en hun geheimen zijn de kracht van een locked-room-mysterie.

Dat Karin briljant is als het gaat om de uitwerking van haar personages dat wisten de fans al. In dit verhaal voel je dat ze zich helemaal heeft laten gaan en de uitwerking is dan ook fantastisch.

Alle aanwezigen in dit verhaal hebben een uniek eigen karakter. De onderlinge verhoudingen zijn briljant uitgewerkt en de geheimen die rondsluimeren zorgen voor een flinke opbouw aan spanning.

Dat er ook een link met het verleden van Will aanwezig is, maakt het verhaal nog intenser.

In dit boek zien we een kant van Will die we niet eerder zo hebben gezien. En deze kant van Will heeft mij als lezer, als fan, enorm geraakt.

Will is geen personage dat snel zijn kwetsbare kant zal laten zien, maar in dit verhaal komen we achter zijn stevig opgebouwde muurtje.

In combinatie met het persoonlijke verhaal van Sara in het voorgaande boek, kan ik dus wel stellen dat we met deze twee boeken samen behoorlijk de diepte ingegaan zijn wat deze twee prachtige hoofdpersonages betreft.

De setting waarin het verhaal zich afspeelt doet enorm veel voor de intense sfeer. Zeker wanneer blijkt dat Will en Sara te maken hebben met een zeer complexe familie die een hoop te verbergen heeft.

Natuurlijk laten zowel Will als Sara hun kwaliteiten als beroepsbeoefenaars goed zien.

Net als de lezer krijgen zij op verschillende manieren puzzelstukjes aangereikt die ze in elkaar zullen moeten zien te passen. Hier komt een sterk staaltje denkwerk bij kijken en zeker vanuit de kant van Sara Linton is duidelijk te lezen dat Karin weer het nodige aan achtergrondonderzoek heeft gedaan.

De wendingen in het verhaal waren wat mij betreft absoluut fenomenaal en het einde zag ik absoluut niet aankomen en raakte mij ontzettend diep in mijn hart.

Ik geloof dat dit de eerste keer is dat ik na het sluiten van een Slaughter boek met een onprettig gevoel achterbleef.

De gruwelijke details die uiteindelijk naar boven komen als de waarheid aan het licht komt, waren zowel fascinerend als schokkend.

Wederom een echte pageturner!


Conclusie
Sommige fans waren een beetje huiverig toen Karin aankondigde aan de slag te gaan met het klassieke locked-room-thema.

Nergens voor nodig, want onze Queen of Crime nailed it!

Wederom zijn de personages ongelooflijk goed uitgewerkt en realistisch weergegeven. Ze zijn de kracht van dit verhaal.

De setting maakte de sfeer compleet en Karin heeft een geweldige opbouw aan spanning laten zien met een behoorlijk pittig thema.

Ja, deze thriller is anders dan haar andere boeken. Maar wat ben ik blij dat ze gekozen heeft voor dit uitstapje.

‘Waarom we logen‘ is absoluut één van mijn nieuwe favorieten van Karin Slaughter!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Priscilla

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?