Kop of munt?

rmy.smtr rmy.smtr
13 mrt 2021

De meeste feelgood-boeken worden door vrouwelijke auteurs geschreven. Dat houdt meestal in dat de ik-personages vooral vrouwelijk zijn. Het was dus een leuke ervaring om eens een feelgood-boek te lezen vanuit een mannelijk ik-personage en geschreven door een mannelijke auteur (James Bailey).

Het verhaal begint in Engeland, in de London Eye om precies te zijn, waar op oudejaarsavond het huwelijksaanzoek van Josh wordt afgewezen. Dit leidt ertoe dat hij zonder werk terug bij zijn ouders intrekt. Hij beseft dat hij na tien jaar niet al te veel heeft bereikt en hij wijt dit voornamelijk aan slechte keuzes. Zijn nieuwjaarsvoornemen is om al zijn beslissingen te laten bepalen door het opgooien van een munt. In het boek ga je een heel jaar mee op reis met Josh en zijn munt.

Je voelt helaas dat het om een debuutroman gaat en dat de auteur nog wat finesse en ervaring mist. Soms zijn de zinnen te lang en sommige stukjes voelen overbodig aan. Een aantal situaties worden zo overdreven weergegeven, waardoor het plots een nogal te absurde weg inslaat. Ook zijn er momenten waar er veel tegelijk gebeurt, echter zonder enkele meerwaarde aan het geheel. Andere zaken zijn dan wel weer leuk, zoals de humor tussen Josh en zijn vrienden. Het boek leest al bij al erg vlot.

Dit boek heeft me onvoldoende geboeid. Ik ben dan ook niet meteen geneigd om nog een ander boek van James Bailey te lezen.

Meer recensies van rmy.smtr