Advertentie

De proloog begint op de hellingen van Mount Ida waar Paris, zoon van koning Priam, als herder met zijn geiten is als drie godinnen aan hem verschijnen. Zij laten hem kiezen wie van hen de mooiste is. Hij moet één van hen kiezen door haar een gouden appel met het opschrift 'For the Most Beautiful', te geven. Als hij Atana (Athena) kiest, zal ze hem belonen met grote krijgsroem, Era (Hera) biedt hem macht en zou hem koning van de wereld maken terwijl Arinniti (Aphrodite) hem de mooiste vrouw van de wereld aanbiedt: Helen van Sparta, vrouw van Menelaus. Paris bezwijkt voor Arinniti, niet wetende dat dit de ondergang van Troje zal betekenen.

Dit boek vertelt het beroemde verhaal over de Trojaanse oorlog uit de Ilias van Homerus. Het leuke aan dit boek is dat het volledig vanuit het Trojaanse perspectief geschreven is en dan ook nog vanuit twee vrouwen: Briseis en Krisayis. Deze vrouwen spelen in de Ilias een hele beperkte rol en er zijn maar weinig regels aan hen gewijd, maar zij zetten wel het plot in beweging: als de vader van Krisayis haar vrij weet te kopen van Agamemnon, dan eist Agamemnon Breseis op van Achilles met alle gevolgen van dien. Zonder deze vrouwen zou de Trojaanse oorlog een ander verloop hebben gehad.

In het boek lopen twee verhaallijnen: het ene verhaal gaat over Krisayis, dochter van de Trojaanse hogepriester van Apulunas (Apollo). Zij is een bekende in het Trojaanse paleis door haar vriendschap met Cassandra, dochter van koning Priam en haar geheime relatie met Troilus, Priams jongste zoon. Krisayis’ vader wil echter dat ze priesteres wordt. De relatie van Troilus en Krisayis komt overigens niet voor in de Ilias, maar wel in werken van Chauser en Shakespeare. De relatie tussen Troilus en Krisayis in dit boek is erg zoetsappig. Toch komt Krisayis tijdens de Trojaanse oorlog als slaaf in het Griekse kamp terecht. Zij zet zich dan in een bijzondere rol in voor Troje.

Daarnaast is er het verhaal over Briseis, prinses van Pedasus. Uiteindelijk trouwt ze met prins Mynes uit Lyrnessus ondanks een oude voorspelling dat haar geliefde haar drie broers zou vermoorden en in oorlog zou raken met het sterke leger van haar vader. Als de Grieken Lyrnessus aanvallen wordt haar man door Achilles vermoord en wordt zij als slavin meegenomen als beloning voor Achilles.

Hoofdstukken vanuit het perspectief van Krisayis en Briseis wisselen elkaar af, af en toe onderbroken door een hoofdstuk waarin de goden op de Olympus neerkijken op het leven van de stervelingen en hun eigen belangen veiligstellen. Deze stukjes deden me denken aan hoe Stephen Fry in Mythos het gekissebis tussen de goden beschreef.

Het is mooi om stukjes uit de Griekse mythologie te herkennen zonder dat Hauser er zoveel nadruk op legt, zoals bijvoorbeeld de relaties tussen de goden, de voorspelling over de ondergang van Troje van Cassandra die door niemand geloofd wordt en de hiel van Achilles, zijn kwetsbare punt.

Jammer is dat de personages van Breseis en Krisayis niet echt gaan leven. Ze blijven vrij vlak en weet je als lezer niet wat hun gedachten en gevoelens zijn. Als ze als seksslavin in het Griekse kamp zitten, dan zou je toch mogen verwachten dat ze daar erg onder lijden. Uit het verhaal blijkt daar weinig van. Ze laten weinig emoties zien zoals verdriet en woede.

Het is een hervertelling dus Hauser mag haar eigen draai aan het verhaal geven maar waarom maakt ze koning Priam de vader van Aeneas? Aeneas is in de Ilias zeker verwant aan koning Priam, maar is niet zijn zoon. Sommige stukken zijn wel heel ongeloofwaardig: het ene moment is Briseis ontzettend kwaad op Achilles omdat hij haar broers heeft vermoord en het volgende moment gaat ze met hem naar bed en is ze heel erg verliefd op hem. Net iets te zoetsappig.

Emily Hauser gebruikt de Trojaanse namen voor de goden uit het Hettitische koninkrijk. Zo heet Apollo Apulunas, Aphrodite is Arinniti, Atana is Athena en Era is Hera. De naam van Krisayis wordt ook wel geschreven als Chryseis, maar de auteur heeft bewust gekozen voor Krisayis in dit boek. Hauser heeft het resultaat van de Trojaanse oorlog intact gelaten, maar heeft er toch haar eigen draai aan gegeven.

For the Most Beautiful past mooi in het rijtje naast The Song for Achilles van Madeline Miller en The Silence of the Girls van Pat Barker. Hauser gebruikt echter eenvoudige taal. Haar taal haalt het niet bij de prachtige zinnen van Madeline Miller in The Song of Achilles. Sommige gebeurtenissen in het boek van Hauser verlopen heel snel, zoals bijvoorbeeld het uitbarsten van de plaag in het Griekse kamp die er ineens is. Deze plaag komt ook voor in The Silence of the Girls van Pat Barker, maar is daar wat beter uitgewerkt: langzaam wordt duidelijk wat er gebeurt en wat de gevolgen van die plaag zijn in het boek van Barker. Toch is het perspectief vanuit Breseis en Krisayis bijzonder origineel in For the Most Beautiful waardoor het niet alleen maar om Achilles draait.

Reacties op: Interessant Trojaans perspectief

1
For the most beautiful - Hauser E
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker