Advertentie

Midden-Europa 1932-1945. Bloedstollend! Stond tot nu toe Hitler als de grootste massamoordenaar in je geheugen, dan dreigt Stalin hem de das om te doen. Slechts voor de joden was Hitler erger dan Stalin. In “Bloedlanden” wordt dit alles logisch uit elkaar gezet, zowel met harde cijfers en statistiek als door middel van persoonlijke verhalen.
Met bloedlanden worden de landen bedoeld die de vorige eeuw in de tang werden genomen door Hitler en Stalin: de Baltische staten, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne en het westen van de Sovjet Unie. Tussen 1932 en 1945 kwamen hier 14 miljoen mensen om het leven. Begin jaren 1930, tijdens de realisatie van Stalins Eerste Vijfjarenplan, werd er een gigantische hongerplaag gecreëerd in Oekraïne. Boeren werden beroofd van hun oogst en zaaigoed ten voordele van quota en export. De plattelandsbevolking in Oekraïne stierf massaal en kreeg er zelf de schuld van. Koelakken – grote boeren – werden veroordeeld in schijnprocessen en uitgeroeid of verbannen naar de Goelag. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog sloten Hitler en Stalin een monsterverbond dat van 1939 tot 1941 standhield. Polen werd opgedeeld: de Duitsers namen het westen, de Russen het oosten. Naast Hitler met zijn afschuwelijke praktijken, richtte Stalin zich op de Polen. Spionagenetwerken werden verzonnen, spionnen “ontmaskerd” tijdens verhoren met marteltechnieken. Opgelegde quota van executies werden met trots overschreden door wie in de gunst wilde komen van de Leider van de Grote Terreur. De bloedlanden werden driemaal in het ongeluk gestort: ze werden eerst door de Russen, vervolgens door de Duitsers en ten slotte opnieuw door de Russen bezet.
Het nazi- en Sovjetsysteem, 2 totalitaire regimes die in staat zijn geweest om de dood een vooraanstaande plaats te geven in hun verhaal over vreugde en vooruitgang. Het is één van de talrijke zinnen uit het boek die je wil onthouden. Zo kernachtig, gevat en beeldend! Dit boek heeft mijn inzicht in het nazisme en meer nog in het Stalinisme zo geweldig vergroot, en in het bijzonder vooral dat laatste regime zo doorprikt dat het 5* verdient.

Reacties op: Bloedstollend

16
Bloedlanden - Timothy Snyder
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker